Connect with us
Sebastian Vlădescu și-a acoperit cauțiunea de un milion de euro cu lingouri de aur și imobile

Știri

Sebastian Vlădescu și-a acoperit cauțiunea de un milion de euro cu lingouri de aur și imobile

Sebastian Vlădescu, fostul ministru de Finanțe, și-a acoperit cauțiunea în valoare de 1 milion de euro cu lingouri de aur, bani și imobile. Procurorii DNA au stabilit o cauţiune de un milion de euro faţă de fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit unui comunicat de presă emis, marţi, de DNA, inculpatul Sebastian Vlădescu, cercetat sub control judiciar dispus pe o perioadă de 60 de zile, a pus la dispoziţia procurorilor înscrisuri din care rezultă consemnarea la o unitate bancară, la dispoziţia DNA, a sumelor de 1.000.000 de lei şi 100.000 de euro.

Constituirea unei garanţii reale mobiliare asupra unor lingouri de aur în cantitate totală de 3 kg (evaluate la 109.740,26 euro), constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 488.640 euro, constituirea unor garanţii reale mobiliare asupra unor sume de bani aflate în mai multe conturi bancare până la concurenţa valorii cauţiunii stabilite de procurori.

Conform anchetatorilor, în perioada 2005 – 2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

Citește și: Sebastian Vlădescu, urmărit penal pentru fapte de corupție

„Banii încasaţi ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăţi făcute de statul român şi erau achitaţi succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania CN CFR).

În acest context, în prima parte a anului 2005, suspectul Sebastian Vlădescu, împreună cu Mircea Ionuţ Costea şi Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu CN CFR SA privind reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa.

Pentru ca, în schimbul acestui comision, să îşi exercite atribuţiile care îi reveneau în calitate de ministru al Finanţelor Publice, respectiv să aprobe finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate”, arăta DNA pe 27 aprilie.

Citește și: Cei patru inculpați din dosarul lui Sebastian Vlădescu au plătit cauțiunea de peste trei milioane de euro

Potrivit sursei citate, în perioada 2008 – 2009, în baza acestei înţelegeri, el a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla.

„Ulterior, în perioada 2009 – 2010, suspectul Sebastian Vlădescu, în calitatea menţionată mai sus, pentru a-şi îndeplini atribuţiile sale de serviciu într-un mod care să asigure finanţările respective, a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar, în perioada noiembrie 2011 – septembrie 2013, a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat„, preciza DNA.

Procurorii mai spun că Sebastian Vlădescu, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, a pretins şi primit de la aceeaşi persoană suma totală de 2.117.000 euro. În schimbul acestor sume de bani, suspectul Sebastian Vlădescu urma să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa, menţiona DNA.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top