Casa Melik este cea mai veche locuinta din Bucuresti, iar anul acesta implineste nu mai putin de 250 de ani de la ridicarea sa din temelii.
Istoricii sustin ca se cunosc putine date exacte despre una dintre cele mai vechi cladiri, ca mereu a fost invaluita intr-o aura de mister indiferent de perioadele vremii si ca este un adevarat miracol faptul ca a ramas in picioare si astazi, iar in prezent este bine conservata si transformata in azil.
Numele primului proprietar s-a pierdut undeva pe drum in acesti 250 de ani, dar despre el se mai stie inca faptul ca a fost un boier spatar. In anul 1815, boierul a murit, iar casa a ramas mostenire bineinteles urmasilor boierului.
Povestea incepe sa prinda contur abia de aici mai departe. Urmasii boierului nu au locuit prea mult in casa si au vandut-o unui negustor armean pentru o suma substantiala pentru vremurile acelea, in jur de 1.400 de taleri.
CITESTE SI: ,,TITANICUL ROMANESC”. TRAGEDIA DE PE NAVA MOGOSOAIA
Armeanul, proprietarul casei de drept, se numea Kevork Nazaretoglu care, alaturi de sotia sa, decide ca in anul 1822 sa renoveze locuinta dupa bunul plac. Dupa putin timp de la mutare, la doar un sfert de secol, negustorul moare si lasa casa mostenire fiului sau, care la randul lui se muta in ea.
Nu se stie insa din ce motive, nici acest proprietar nu a stat prea mult in ea. La casatoria fiicei sale, Ana, acesta ii daruieste casa sub forma de bijuterie-dar de nunta. Aici a inceput povestea numelui Melik.Sotul fiicei sale se numea Iacob Melik, la acea vreme fiind unul dintre cei mai renumiti arhitectii ai Capitalei, fiind unul dintre cei care au sprijinit Revolutia de la 1848. Casa Melik a fost in perioada revolutiei ascunzatoare pentru nume celebre din istoria Romaniei precum Ion Heliade Radulescu si C.A.
Imediat dupa revolutie, sotii Melik au fost exilati, iar timp de noua ani in casa nu a mai patruns nimeni. In jurul anului 1857, sotii Melik s-au reintors in locuinta lor de pe ultita Spatarului. Imediat dupa revenirea lor a inceput un amplu proces de renovare si de modernizare.
Arhitectul a fost cel care a murit primul, iar sotia sa, Anna, a lasat un testament in care a precizat clar faptul ca locuinta sa fie transformata in azil pentru femei sarace. Chiar daca unul dintre nepotii familiei s-a luptat sa ramana in casa, judecatorii vremii i-au implinit visul Annei, si pana in anul 1947, casa gazduieste un azil de femei.
In 1970 are loc ultima renovare majora a casei, iar din acel moment locinta s-a pastrat asa cum o putem vedea si in zi de astazi.
Nu se stie exact de ce locuitorii casei Melik nu au stat niciunul foarte mult in imobil, dar casa a avut mereu in jurul sau un parfum de mister. In prezent, casa Melik gazduieste Muzeul Theodor Pallady din Bucuresti, pe Strada Spatarului nr.22, unde isi deschide usile catre public.
Sursa foto: atelieruldearhitectura.blogspot.com
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:24