Fiul dictatorului comunist Stalin, pe numele sau Yakov, a fost comandantul regimentului 14 Howitzer in timpul invaziei tarii sale din anul 1941 in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca acesta s-a predat trupelor naziste.
Yakov a fost unul dintre cei trei copii ai lui Iosif Vissarionovici Stalin. Yakov a fost locotenent-major al Armatei Rosii si a participat la al Doilea Razboi Mondial incepand cu data de 27 iunie in cadrul Regimentului 14 de artilerie din cadrul Diviziei a 19 de tancuri.
In vara anului 1941, trupele naziste decid sa atace URSS. In acel moment toata atentia liderilor sovietici s-a concentrat pe efortul de razboi.
A fost luat prizonier de germani in data de 16 iulie 1941, in timpul incercuirii de la Vitebsk. Chiar inainte de a fi capturat, Yakov si-a distrus actele si si-a dat jos toate insemnele ofiteresti de pe uniforma. Atunci cand a fost interogat, Yakov a declarat ca este un simplu soldat si ca il cheama Lavadze. Crescut in Georgia, departe de URSS, Yakov a avut o relatie mai rece cu tatal sau, liderul comunist Stalin.
Mai multe povesti neverificate se invart in jurul capturarii lui Yacov. Aflat in lagarul de concentrare nazist de la Sachsenhausen, Yacov a intrat in contact cu soldati si ofiteri britanici si polonezi.
CITESTE SI: DOCUMENTUL DESPRE BIBLIE PE CARE DARWIN L-A TINUT ASCUNS
In lagarul de concentrare, cu putin timp inainte sa moara, Yakov a aflat de povestea masacrului din padurea Katyn, asa cum a fost scrisa de ziarele naziste ale vremii. Cei care i-au fost aproape in acele momente critice din existenta sa au povestit ca Iacov a fost marcat de acest eveniment, fapt ce i-a sporit nelinistea psihica.
Pentru ca tatal sau a refuzat sa trateze eliberarea sa, nemtii au propus in schimb fiul pentru un maresal. Stalin a sustinut ca nu da la schimb un maresal nazist pentru un fiu, considerand ca toti barbatii din URSS de pe front erau fii sai.
Yakov a decis ca viata lui sa ia sfarist in data de 14 aprilie 1943, atunci cand a depasit voit linia de demarcatie a lagarului de concentrare Sachsenhausen, fiind ucis pe loc de un glont nazist.
Un alt lucru tinut secret de securitatea URSS a fost faptul ca Stalin a decis sa isi renege fiul in anul 1928, in urma unui conflict avut din cauza unei relatii amoroase a tanarului. Mai mult decat atat, potrivit publicatiei germane, Der Spiegel, Stalin i-a trimis chiar si o scrisoare mamei lui Yakov: ,,Spune-i lui Yasha ca eu cred ca s-a comportat ca un criminal si ca un jefuitor, cineva cu care nu mai am nimic in comun si cu care nu vreau sa mai am vreo relatie. Lasa-l sa traiasca unde si cu cine vrea el. J. Stalin”.
Crezi ca si-ar fi putut salva Stalin fiul daca ar fi acceptat schimbul?
Sursa foto: rarehistoricalphotos.com
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:14