Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi fostul procuror DNA Mircea Negulescu sunt urmăriţi penal într-un dosar aflat pe rolul Parchetului General, informează surse judiciare.
Lucian Onea şi Mircea Negulescu au calitatea de suspecţi, în dosarul fostului deputat PSD, Vlad Cosma, în care se invoca listele de martori.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, pe 13 februarie, că procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică efectuează cercetări într-o cauză constituită în urma unei plângeri formulate după difuzarea înregistrărilor de la DNA Ploieşti.
„Secţia de urmărire penală şi criminalistică efectuează cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a înregistrării unei plângeri penale şi care vizează aspectele prezentate de către mass-media.
Totodată, Inspecţia Judiciară – din oficiu şi la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii – efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare cu privire la aceleaşi aspecte”, preciza comunicatul PÎCCJ transmis AGERPRES.
Precizările veneau în urma solicitărilor mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu relatările referitoare la o serie de aspecte vizând activitatea unor procurori din cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA.
„Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are deplină încredere că atât investigaţia penală cât şi verificările prealabile vor fi efectuate cu profesionalism şi vor elucida aspectele semnalate în mass-media”, se mai menţiona în comunicat.
Postul de televiziune Antena 3 a prezentat, pe 11 februarie, mai multe înregistrări audio în care erau redate presupuse discuţii ale procurorului şef al Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA, Lucian Onea, cu fostul deputat Vlad Cosma, trimis în judecată într-un dosar de corupţie, referitoare la falsificarea unor probe din dosare.
În plângerea făcută de fostul deputat este vorba despre modul în care cei doi procurori ar fi instrumentat anumite dosare de pe rolul DNA Ploiești. De asemenea, este vorba și despre anchete care ar fi fost făcute abuziv și despre modul în care ar fi fost falsificate anumite declarații ale martorilor.
Șeful DNA Ploiești, Lucian Onea, este cercetat disciplinar în cazul cererii de arestare a lui Sebastian Ghiță, caz în care este implicat și Vlad Cosma.
Procurorul-şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară, după ce ar fi solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unor documente ce ar fi fost trimise de o persoană din afara ţării, deşi ar fi ştiut că au fost depuse de altcineva.
Surse judiciare au precizat, joi, pentru AGERPRES, că ar fi vorba despre documentele depuse de Vlad Cosma în numele unei persoane fictive din Republica Moldova, iar respectivele înscrisuri ar fi fost utilizate de procurorul Lucian Onea în solicitarea de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă.
Citește și: Șeful DNA Ploiești, cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară
Mircea Negulescu, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcţie, şi Alfred Virgiliu Savu, procuror la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sunt cercetaţi pentru nerespectarea secretului deliberării sau al confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de Inspecţia Judiciară.
Potrivit sursei citate, IJ a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Lucian Gabriel Onea, procuror-şef la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza 1 din Legea nr. 303/2004.
„În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării, deşi cunoştea că acestea au fost depuse, conform unei înţelegeri prealabile, de o altă persoană”, se precizează în comunicat.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-05-21T20:54:20+03:00 20:54
Acest site foloseste cookies.
Read More