Activitatea seismică din România este una normală, asigură Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Acesta a declarat pentru agenţia Agerpres că seismul din judeţul Vrancea nu are nicio legătură cu ce s-a întâmplat în Italia weekend-ul trecut.
„Cutremurul produs cu puțin timp în urmă nu are nicio legătură cu cutremurul din Italia pentru că sunt zone diferite și nivel de adâncime diferit. Acest seism din Vrancea este un cutremur de sine stătător, care a venit la puțin peste o lună de zile după cel de 5,3 grade pe Richter din septembrie și de aceea este poate deranjant, însă putem spune că ne încadrăm în activitate seismică normală în Vrancea”, a declarat Constantin Ionescu pentru Agerpres.
„În luna octombrie s-au înregistrat, în medie, 10 cutremure, deci o activitate seismică normală. Nu putem știi dacă va veni un cutremur mai mare sau când se va produce unul mai mic. Nu putem spune că acest seism prevestește altceva, atâta timp cât nu se produc mai multe nu putem să ne dăm seama.
CITEŞTE ŞI: Cutremur Italia: Peste 20 de răniți și zeci de mii de sinistrați după seismul de duminică
Dacă ne uitam la evenimentele din Italia ne apucă groaza, acolo poți să spui că s-a intensificat activitatea și s-ar putea produce ceva mai mare. La noi, în România, este greu de spus deoarece dacă se intensifică activitatea în Vrancea poate să vina și unul mai mare, dar poate să fie și o descărcare”, a mai explicat şeful INFP.
Reamintim că astăzi la ora 13:59 un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs în judeţul Vrancea, la o adâncime de 100 de kilometri. Ulterior, seismologii au revizuit intensitatea la 4 grade, iar adâncimea la 89,7 kilometri.
Cel mai puternic cutremur care a avut loc în România ultimilor 10 ani s-a produs pe 24 septembrie la ora 02:11, în zona Vrancea. Seismul s-a resimţit în mai multe regiuni din ţară, inclusiv Capitala Bucureşti. Magnitudinea a fost estimată la 5,6 iniţial, iar apoi a fost revizuită la 5,3.