Senatorii USR Vlad Alexandrescu și Mihai Goțiu i-au transmis o scrisoare deschisă lui Dacian Cioloș, în care îi cer să trimită dosarul privind înscriea sitului istoric de la Roșia Montană în patrimoniul UNESCO.
”Stimate domnule premier Dacian Cioloş, din mandatul dumneavoastră de premier a mai rămas extrem de puţin timp, suficient însă pentru a finaliza un proiect extrem de important, cu o semnificaţie deosebită pentru istoria contemporană şi pentru viitorul României – depunerea dosarului sitului Roşia Montană pentru clasificarea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, arată cei doi în scrisoare.
USR-iștii consideră că finalizarea dosarului Roșia Montană a fost confirmată public de către ministrul Culturii, Corina Șuteu.
Citește și: USR atacă PSD în problema premierului
”Cu stupefacţie am aflat însă că reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai INP, împreună cu ambasadorul României la UNESCO, Adrian Cioroianu, au ajuns şi au prezentat acest dosar reprezentanţilor UNESCO de la Paris, săptămâna trecută, dar nu au primit undă verde să-l depună! Din informaţiile pe care le avem, această amânare este cauzată de o neînţelegere, potrivit căreia listarea Roşiei Montane în UNESCO ar putea pune în pericol poziţia României în arbitrajul în care a fost chemată de către Gabriel Resources, compania care intenţionează să exploateze cu cianuri aurul de la Roşia Montană.
Potrivit opiniei specialiştilor în patrimoniu şi în drept pe care i-am consultat, listarea Roşiei Montane în UNESCO reprezintă o uriaşă oportunitate de dezvoltare, dar protecţia patrimoniului cultural de aici este asigurată pe deplin de includerea acestui sit pe lista Monumentelor Istorice de Clasă A din România. E cât se poate de simplu: legea românească interzice fără echivoc distrugerea unui sit de pe lista Monumentelor Istorice”, se arată în scrisoare.
Dosarul de includere a sitului istoric Roșia Montană în patrimoniul UNESCO a fost inițiat în vremea în care Vlad Alexandrescu a fost ministrul Culturii.
Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.