Senatorii au adoptat în ședința de plen de luni proiectul de lege care aprobă OUG 59/2017, privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu pentru anumite categorii socio-profesionale.
Astfel, pensiile de serviciu se actualizează din oficiu, anual, cu rata medie anuală a infației, indicator definitiv cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată, prevede ordonanța.
Actul normativ reglementează astfel pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informații, aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic și Consular, al Curții de Conturi, auxiliar din instanțe și Parchete, al funcționarilor parlamentari, dar și al membrilor Senatului și Camerei Deputaților.
Actul decizional a fost adoptat de Senat cu 81 de voturi pentru, 21 de abțineri și un vot împotrivă. Proiectul de lege mai trebuie să treacă și prin Camera Deputaților, care este for decizional.
În 4 august, Guvernul a adoptat OUG 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, precizând că aceste măsuri erau necesare în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creșteri anuale semnificative în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate.
„Sunt multe inechităţi în Legea Pensiilor, chiar între persoane care au avut aceeaşi meserie. (…) La pensiile speciale există tot felul de ieşiri din decor”, spunea Lia Olguța Vasilescu, în urmă cu o săptămână.
Citește și: Ultimele vești despre PENSII de la Ministrul Muncii. Care sunt PENSIILE care vor dispărea!