Senatul a respins, în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de Cameră decizională, reexaminarea modificărilor la Legea pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind organizarea CSM, ca urmare a solicitării formulate de preşedintele Iohannis.
Decizia a fost luată cu 83 de voturi ”pentru” şi 32 ”împotrivă” (PNL şi USR). Senatorii au decis să adopte actul normativ în forma trimisă la promulgare în data de 30 martie.
„Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii vizează intervenţii legislative substanţiale de natură să afecteze funcţionarea CSM şi rolul constituţional al acestuia, de garant al independenţei Justiţiei, exercitarea mandatului de membru al acestei autorităţi publice, precum şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare.
Totodată, legea transmisă la promulgare cuprinde norme contradictorii, trimiteri la dispoziţii inexistente în conţinutul Legii 317/2004, dispoziţii neclare şi/ sau necorelate între ele şi chiar paralelisme legislative, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament”, afirma şeful statului în cererea de reexaminare.
Citește și: Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii privind CSM
Senatorul PNL Alina Gorghiu a explicat votul împotrivă al liberalilor.
„E nouă zi şi o nouă forţare a regulamentului din partea majorităţii parlamentare, o forţare a votului pe legea de modificare şi completare a legii 317/2004 şi vă asigur că niciuna dintre prevederile Regulamentului nu a fost respectată. (…) Nu aţi lăsat timp pentru a se pregăti şi depune amendamente.
(…) Sunt câteva elemente din cererea de reexaminare rămase nelămurite (…). Sesizez în schimb un exces de zel pe care îl consider anormal în a-i face toate poftele domnului Dragnea şi a trece în mai puţin de câteva minute o lege pe care trebuia să fim aplecaţi cu toţii cu profesionalism”, a spus, la dezbaterile din plenul Senatului, Alina Gorghiu.
Citește și: Cererea de reexaminare a legii privind organizarea judiciară a fost respinsă de Senat
Senatorul USR Eugen Dircă a reclamat că cererea de reexaminare a trecut rapid de Comisia juridică, neexistând timp pentru formularea de amendamente. Potrivit acestuia, actul normativ pentru care „s-a încălcat procedura parlamentară” are „expresii neclare, care lasă loc de interpretări”.
Liderul grupului senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a explicat că Parlamentul a fost sesizat săptămâna trecută cu cererea de reexaminare a modificărilor la Legea 317/2004 privind organizarea CSM şi că parlamentarii „nu află de lege când sunt convocaţi la Comisie”.
„Arătaţi-mi unde scrie în Constituţie că procedura de legiferare impune o sesizare prealabilă, suspendarea termenelor constituţionale şi aşteptarea unui răspuns de la experţii Comisiei de la Veneţia (…). Legea a trecut de mai multe ori prin filtrul CCR, a trecut şi prin filtrele unor experţi care s-au pronunţat cu privire la aceste chestiuni şi nu avem niciun motiv să întârziem o reformă a CSM.
Separarea carierelor între judecători şi procurori este un lucru atât de firesc, încât nici nu ar fi trebuit explicat. A trebuit să aşteptăm 13 ani de la modificările macoviste făcute peste noapte ca să reparăm un lucru cât se poate de natural”, a afirmat Şerban Nicolae.
Marţi, şi plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis pe modificările Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu 172 voturi „pentru”, 108 voturi „împotrivă” şi 6 abţineri.