Serile filmului Gay Internațional 5 – 21 aprilie 2019 la Cluj. Intrarea este liberă

Singurul festival internațional de film LGBTQ din România, Serile Filmului Gay, ajunge la cea de-a XIII-a ediție. Evenimentul se va desfășura în Cluj-Napoca, între 15 și 21 aprilie 2019, iar intrarea la toate proiecțiile din festival este liberă. Evenimentul, organizat de asociația LGBTQ clujeană PRIDE România, se va desfășura în următoarele locații: Urania Palace, Cinema ARTA (în foaierul cinematografului), British Council, Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor, REACTOR de creație și experiment și Club Delirio.

În competiția pentru cele cinci premii ale festivalului s-au înscris în acest an nu mai puțin de 916 filme din 87 de țări, echipa de selecție acceptând pentru proiecțiile din festival 74 de pelicule: scurtmetraje, lungmetraje și documentare, însumând în total peste 45 de ore de artă queer.

În fiecare an, acest festival depune toate eforturile pentru a aduce împreună producții cinematografice internaționale având tematică LGBT+, creând în același timp oportunitatea pentru ca alte câteva evenimente satelit să poata să aibă loc sub umbrela festivalului. Pentru a enumera doar câteva dintre cele care se subscriu sferei culturale, am aminti expoziții de fotografie și pictură, inițiative ecologice, flash mob-uri, ateliere de tip „Living Library”, expoziții „Show & Tell”, evenimente sociale menite să atragă expunere media puternică, în paralel cu dezbateri, prelegeri și dialoguri despre situația persoanelor LGBTQ, discriminare și, nu în ultimul rând, aspecte legate de sănătate și de infecția cu HIV în rândul comunității LGBT+ din România.

În timp ce majoritatea majoritatea inițiativelor din România care și-au concentrat atenția în ultimii ani asupra problemelor LGBTQ își înclină abordarea spre latura de lobby și accentuează abordarea de tip militant pentru reducerea nivelului de stigmatizare socială și discriminare, susținând creșterea nivelului de suport pentru drepturile LGBT+, Festivalul Internațional de Film „Serile Filmului Gay” urmează o cale diferită în abordare. Pornind de la premisa că media de maximă audiență este inundată de mesaje greșite, contaminate de prejudecăți și de stereotipii, acest festival este o punte de comunicare prin cultură și deschidere către societatea civilă. Acest scop ambițios poate fi atins prin expunere media corespunzătoare și transmiterea de mesaje corecte prin intermediul fiecăruia dintre evenimentele care formează coloana vertebrală a programului oficial al festivalului.

De-a lungul ultimului deceniu, Festivalul Internațional de Film „Serile Filmului Gay” a crescut în mod constant. De la începuturi timide cu doar câteva filme proiectate în două seri consecutive, până la un festival matur ce se întinde de-a lungul unei săptămâni întregi, având proiecții de film în mai multe locații simultane și o selecție bogată de evenimente satelit, festivalul a continuat să se dezvolte. Suntem mândri să anunțăm că în fiecare ediție reușim să oferim peste 50 de filme înscrise, împărțite în trei categorii mari: scurtmetraj, lungmetraj și documentare. Fiecare dintre aceste filme aduc în prim-plan aspecte diferite ale realității LGBT. În dese ocazii s-a reușit ca regizori sau producători ale filmelor participante în concurs la festival să fie prezenți ca invitați speciali, antrenând publicul în discuții interesante, având uneori ca punct de pornire trasarea de paralele între aspectele atât pozitive, cât și negative ale realității LGBT din țara de origine a filmului și cea românească.

De asemenea, se poate observa tendința filmelor de larg consum de a reprezenta persoanele din comunitate în mod clișeistic și stereotipic. Festivalul contribuie la contracararea acestui fenomen care se dovedește distructiv prin felul în care reduce realitatea la stereotipii.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, dar și pentru a afla mai multe detalii despre filmele și evenimentele din festival, vizitați pagina de Facebook sau website-ul festivalului.

Detalii pe Facebook și seriilefilmuluigay.ro

Acest articol a fost actualizat la: 2019-04-11T18:17:33+03:00 18:17

Share
Scris de
Ioan Adi

Acest site foloseste cookies.

Read More