Connect with us

Știri

SFANTA VARVARA : Ce sa faci si sa nu faci! Traditii si obiceiuri pentru 4 decembrie

Sfanta Varvara este ocrotitoarea minerilor si este cinstita, atat in biserica ortodoxa, cat si in cea catolica, pe 4 decembrie. Iata ce traditii si obiceiuri se respecta de Sfanta Varvara.

Sfanta Varvara sau Sfanta Barbara este o fecioara martira crestina sarbatorita in ziua de 4 decembrie. In folclorul romanesc, se considera ca Sfanta Varvara este sora Sfantului Nicolae. Se crede ca, pe 4 decembrie, ea umbla cu un pahar de moarte, motiv pentru care copii trebuie protejati (mai ales de bolile copilariei, precum varsatul de vant).

ARSENIE BOCA: Zece CUGETARI ale Sfantului Ardealului

Ce sa faci si sa nu faci de SFANTA VARVARA

Ca sa iti mearga bine, de Sfanta Varvara nu ai voie sa muncesti, speli sau sa mananci fasole, conform credintei populare.

Se spune ca Varvara este ocrotitoarea femeilor si a minerilor. De aceea, pe 4 decembrie, minerii nu lucreaza si nu intra in galerii, ci sarbatoresc si se bucura. Se spune ca Sfintei Varvara ii plac glumele si voia buna. Potrivit unei legende, Sfanta Varvara este inchisa de un blestem si singura si din an in care iese si se bucura este 4 decembrie.

Cum au reactionat scotienii cand Facebook le-a sugerat sa celebreze ziua de Sfantul Andrei cu steagul Romaniei

 

Ce sa faci si sa nu faci de SFANTA VARVARA

In unele parti Franta si in Germania se considera ca de ziua Sfintei Barbara incepe sezonul Craciunului. In Provence se aseaza la soare farfurii umplute cu boabe de grau inmuiate in apa. Daca „graul Sfintei Barbara” creste repede, va fi un bun pentru recolta. Vasele cu grau incoltit se aseaza langa scenele ce infatiseaza nasterea lui Iisus, in ziua de Craciun.

In Cehia si Slovacia se pun in apa crengute de cires si e semn bun daca acestea infloresc in ajunul Craciunului.

In Polonia se spune ca daca ploua pe 4 decembrie, Craciunul va fi rece si inghetat.

In legendele despre Sfanta Varvara se spune ca ea s-a dus la o scaldatoare unde a facut semnul crucii pe marmura. Urmele degetelor Sfintei s-au imprimat pe marmura, iar din acea urma a izvorat o apa ce a vindecat multi oameni ce aveau credinta.

Sursa foto: doxologia.ro

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top