Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului a avut loc duminică, în prezenţa a circa 30 de mii de credincioşi aduşi din toată ţara.
Din păcate, evenimentul a fost umbrit de mai multe incidente. Oamenii, majoritatea vârstnici, s-au călcat în picioare încercând să ajungă în catedrală. A fost nevoie ca jandarmii să intervină pentru ca o tragedie să nu se întâmple.
Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au acordat duminică, până la ora 15.00, îngrijiri medicale pentru 83 de persoane, informează reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.
Conform sursei citate, trei persoane au fost transportate la spital.
Totodată, un preot şi-a dat foc în semn de protest pentru caterisirea sa.
Preşedintele Klaus Iohannis va lipsi de la eveniment, având programat în această zi un eveniment pe agenda europeană. Mai exact, el va merge la reuniunea extraordinară a Consiliului European la Bruxelles.
Şeful statului i-a primit sâmbătă la Cotroceni pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Totodată, preşedintele a subliniat într-o scrisoare adresată patriarhului că sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte.
Citeşte şi: Cât a costat, de fapt, Catedrala Mântuirii Neamului și câți bani a primit de la stat
Numeroşi credincioşi din ţară şi de peste hotare sunt aşteptaţi duminică la Slujba de Sfinţire a Catedralei Naţionale, la care, alături de Patriarhul Daniel, va oficia Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, însoţit de o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul de Patra, Hrisostom.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, transmis joi AGERPRES, evenimentele legate de Sfinţirea Catedralei Naţionale se vor desfăşura după următorul program:
* Vineri, la ora 12,45, la Catedrala Patriarhală, Patriarhul Daniel îl va întâmpina pe Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, însoţit de o delegaţie a Patriarhiei Ecumenice, precum şi delegaţia Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Mitropolitul de Patra, Hrisostom.
Cu ocazia acestui important eveniment, delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia va aduce racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Această raclă va rămâne în Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei până în ziua următoare, sâmbătă, ora 16.00.
* Sâmbătă, la ora 16,30, racla purtând Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (Calea 13 septembrie, nr. 4-60), unde vor rămâne până duminică, ora 13,00.
Acest moment va fi urmat, la ora 17,00, de Slujba de pomenire a Eroilor români, săvârşită în Catedrala Naţională de către Patriarhul României împreună cu alţi ierarhi.
Începând cu ora 18,00, în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului va fi săvârşită Slujba de Priveghere închinată Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina şi Sfântului Mare Mucenic Mercurie.
* Duminică, începând cu ora 8,00, va fi săvârşită Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina în Catedrala Naţională, urmată la ora 9,00 de Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire.
Sfânta Liturghie va începe la ora 10.30 şi va fi săvârşită în interiorul Catedralei Naţionale. La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Sfântul Altar.
Potrivit Patriarhiei, credincioşii care doresc să participe la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale sunt aşteptaţi pe esplanada din faţa Catedralei Naţionale, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate.
„Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Însă, după finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, nou sfinţit”, precizează sursa citată.
În acelaşi cadru, în seara zilei de duminică, începând cu ora 18,30, va avea loc un Concert extraordinar, la Sala Palatului, organizat de Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române, cu participarea Grupului psaltic „Tronos”, a Orchestrei reprezentative a Armatei Române şi a Orchestrei Naţionale „Lăutarii din Chişinău”.
Citeşte şi: Avertisment de la ISU înainte de slujba de sfintire a Catedralei Mântuirii Neamului
Acest articol a fost actualizat la: 2018-11-25T18:13:14+02:00 18:13
Acest site foloseste cookies.
Read More