Știri

Anunt de ULTIMA ORA de la Patriarhie: Ce se va intampla cu SLUJBA de INVIERE

Patriarhia Romana a transmis tututor lacasurilor de cult  instructiuni pentru prevenirea incendiilor in perioada sarbatorilor pascale, in special la slujba de inviere.

Astfel, slujbele religioase se vor desfasura in exteriorul bisericilor, iar, in situatia in care acestea se organizeaza in interior, va fi limitat accesul credinciosilor pentru a evita supraaglomerarea.

In situatia in care slujbele au loc in interiorul lacasurilor de cult, atunci usile vor fi deschise. De asemenea, vor fi scoase din lacasuri covoarele sau mochetele, precum si mobilierul din zona centrala a bisericilor, cu exceptia celui folosit de ierarhi in cadrul slujbelor religioase.

Daca slujbele au loc in biserici din lemn, preotii vor avea grija sa nu permita aglomerarea credinciosilor in interior, deoarece aceste obiective sunt de dimensiuni mici, au caile de evacuare insuficiente si prezinta un risc foarte mare de incendiu, precizeaza Patriarhia, conform news.ro.

De asemenea, Patriarhia recomanda evitarea desfasurarii slujbelor religioase in interiorul obiectivelor aflate in curs de restaurare sau renovare si interzicerea desfasurarii lor in obiective in care sunt amplasate schele.

Traditii si obiceiuri de Paste. Superstitii de Invierea Domnului

Dupa terminarea slujbelor religioase vor fi facute controale pentru inlaturarea oricarei eventuale surse de incendiu.

Ierarhii vor desemna persoane responsabile, cu atributii de supraveghere atenta, pe durata desfasurarii slujbelor religioase cu public numeros, a activitatilor din interiorul bisericilor si de interventie operativa, cu mijloace de stingere proprii la indemana.

Preotii vor instrui enoriasii asupra necesitatii pastrarii calmului si evacuarii in ordine a lacasului de cult in cazul producerii unui incendiu la slujba de inviere.

Totodata, autovehiculele din  vecinatatea bisericilor si a manastirilor vor fi parcate astfel incat sa nu se blocheze sau sa se diminueze accesul autospecialelor pompierilor sau la hidrantii exteriori, in cazul izbucnirii unui incendiu.

Alte masuri vizeaza spatiile de cazare si colectiile muzeale ale manastirilor.

Administratorii asezamintelor manastiresti vor instrui persoanele cazate in spatiile proprii acestora asupra masurilor de prevenire care trebuie respectate.

De asemenea, vor fi pazite permanent spatiile care adapostesc valori de patrimoniu mobil, precum lacasurile de cult, colectiile muzeale, depozitele de fonduri muzeale/carte rara si atelierele de restaurare, pentru eliminarea posibilitatii de sustragere a unor obiecte de valoare / de cult si, implicit, de recurgere la tehnica incendierii, pentru acoperirea urmelor unor asemenea infractiuni.

Un alt instructaj va fi facut cu privire la utilizarea lumanarilor la Inviere. Preotii vor instrui participantii la slujbele religioase asupra faptului ca lumanarile aprinse trebuie tinute la distanta de haine, par, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii si, de asemenea, ca trebuie evitata deplasarea cu lumanarile aprinse in autovehicule.

Totodata, este interzisa utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor si a curtilor lacasurilor de cult, precum si a cimitirelor din vecinatatea acestor obiective, in contextul in care asemenea activitati se desfasoara, de regula, premergator Sfintelor Sarbatori de Pasti.

Acest articol a fost actualizat la: 2016-04-15T18:07:04+03:00 18:07

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More