Reprezentatul OMS în România, Alexandru Rafila, a vorbit despre noua tulpină de coronavirus care a fost descoperită în Anglia și care a ajuns deja și în europa. Medicul a precizat că este vorba despre o mutație care provine de la pacienții infectați care s-au vindecat, însă sunt toate șansele ca vaccinul să funcționeze și împotriva ei.
Rafila a precizat că această nouă mutație se transmite mult mai ușor și cel mai probabil ea provine de la pacienții care au suferit deja o infecție cu noul coronavirus. Mulți dintre aceștia au primit ca și tratament Remdesivir sau chiar transfuzie de plasmă. Cu toate acestea, nu sunt indicii conform cărora vaccinul nu ar funcționa și pe această tulpină, așa că nu trebuie să intrăm în panică.
La nivelul Uniunii Europene se iau deja măsuri drastice. Mai multe state state au încpeut deja vaccinarea și toate țările au suspendat transportul pentru cel puțin 48 de ore. Se estimează că toată populația va primi vaccin în câteva luni și astfel pandemia de covornavirus va lua sfârșit. sunt șanse mari ca vaccinul să funcționeze pentru toată lumea, chiar dacă există această mutație.
„Este vorba despre o tulpină mutantă, produce frecvent mutații, dar se pare că această tulpină provine de la pacienți care au fost infectați de mai mult timp, 1-2 luni, unii au primit Remdesivir sau transfuzie de plasmă.
Acești pacienți au o nouă tulpină, care pe animale arată o afinitate mai mare pentru receptorii specifici ai virusului, care permite atașarea și multiplicarea. Se presupune că ar avea transmisibilitate mai mare, e preocupant pentru că în Marea Britanie primele tulpini de acest tip au fost izolate în 20 septembrie.
Sunt peste 1.600 de persoane infectate, evident există o îngrijorare referitoare la viteza de răspândire. Acum, despre eficacitatea vaccinului nu putem discuta, nu avem informații că vaccinul nu ar fi eficace. Există îngrijorare la nivelul UE, toate țările au luat aceeași măsură de suspendare a transporturilor de orice fel timp de 48 de ore. În UE începe vaccinarea în 27, cu număr simbolic de doze, apoi în decurs de câteva luni majoritatea populației va fi vaccinată”, a explicat Rafila.
Rafila a mai precizat că în România nu a ajuns această nouă tulpină, ea abia fiind descoperită în Regatul Unit al Marii Britanii, însă nici nu s-au făcut cercetări în acest sens deocamdată. Medicul este de părere că în acest moment nu ar trebui să corelăm nicio restricție din țara noastră cu noua tulpină și nu are rost să ne procupăm în acest sens la momentul de față. Rămâne de vpzut cum vor evolua lucrurile în Uniunea Europeană și în statele în care a fost descoperită această mutație.
Acest articol a fost actualizat la: 21 decembrie 2020 14:10