În noaptea de joi spre vineri, 15 mai, starea de urgență expiră, urmând ca România să intre în stare de alertă. Acest lucru trebuia să se întâmple chiar la finalul săptămânii, însă deputații au votat eliminarea amendamentului care prevede intrarea în vigoare a legii la momentul publicării în Monitorul Oficial. Astfel, legea intră în vigoare cel mai devreme luni, urmând câteva zile fără restricții. Raed Arafat a vorbit despre decizia Parlamentului, dar și despre eventualele măsuri ce vor fi impuse odată cu starea de alertă.
Astfel, el a precizat că trebuie să fim atenți în continuare și că nu este cazul de o relaxare completă, având în vedere că rata de îmbolnăviri nu este în scădere. În ceea ce privește deschiderea mall-urilor, acesta a zis că nu este una dintre cele mai bune alegeri, având în vedere că ele sunt foarte populate de copii. Cu toate acestea, a precizat că cinematografele și restaurantele vor rămâne în continuare închise.
„Unele propuneri sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care vor să se relaxeze totul. Astfel de propuneri nu vin în concordanță cu ce spun epidemiologii. CNSSU poate să spună nu. O să avertizăm populația că nu e ok. Avem de discutat la grupul tehnicoștiințific.”, a declarat Arafat.
În ceea ce privește reluarea activității oamenilor la locul de muncă, Arafat a precizat că oamenii trebuie să fie atenți și să respecte măsurile preventive. În plus, o principală măsură va fi „decalarea programului de lucru la 3 intervale- 8 9 10. Nu vine toat[ lumea la lucru deodată. Acest lucru va însemna evitarea supraaglomerării transportului în comun. Și aici, călătorii vor trebui să respecte anumit reguli, precum purtarea obligatorie a măștii. În caz contrar, va suporta consecințele.
Dacă ești în autobuz, nu sta față în față cu cineva. Să ai mască obligatoriu. Dacă altul nu are mască, să-l cerți politicos. Cei care nu au mască, să nu intre in mijlocul de transport. dacă cineva tușește, strănută, să facă cumva să nu ajungă la alții și cea mai bună soluție este să strănute în cot și nu in fața altora sau în mână.
Șeful DSU a precizat că circulația va fi liberă în localitatea din care oamenii provin. În afara ei, oamenii vor fi nevoiți să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere. Polițiștii vor putea da amenzi în continuare, dacă vor constata că cineva încalcă legea. De asemenea, Raed a precizat că amenzile ar trebui să fie atât de mari, încât să însemne ceva pentru cel care o primește, având în vedere că mulți tratează amenzile ca pe un lucru neînsemnat.
În cazul în care cineva se simte neîndreptățit, poate contesta amenzile. Dacă cineva crede că polițistul a abuzat, are dreptul să conteste orice amendă.
Arafat a precizat că există riscul ca situația să degenereze și să apară un nou val de îmbolnăviri dacă măsurile nu sunt respectate.