Connect with us
Avertizare MAI pentru cei care pleacă în străinătate. Atenție la valabilitatea documentelor

Social

Avertizare MAI pentru cei care pleacă în străinătate. Atenție la valabilitatea documentelor

Pandemia de coronavirus a provocat pagube mari și continuă să afecteze semnificativ omenirea. De-a lungul acestei perioade dificile, au apărut mai multe schimbări în toate domeniile, precum educație, economie, sistem sanitar. De altfel, multe instituții au întrerupt programul cu publicul pentru a evita cât mai mult aglomerația și adunările de persoane și pentru a prevenit infectarea cu noul virus. Astfel, valabilitatea documentelor personale s-a prelungit și oamenii nu au mai fost nevoiți să se deplaseze în scopul reînnoirii lor. Cu toate acestea, MAI atenționează că acestea nu sunt valabile și pe teritoriul altor țări.

Avertizare MAI pentru cei care pleacă în străinătate. Atenție la valabilitatea documentelor

Pe parcursul stării de urgență, valabilitatea documentelor personale s-a extins. Astfel, în cazul în care buletinul sau permisul de conducere expirau, termenul lor era prelungit până după această perioadă. Astfel, potrivit Legii 55/2020, valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice se menține pentru a evita interacțiunea oamenilor, aglomerația de la cozi. În cazul în care documentele sun pierdute, distruse sau furate, este necesară reemiterea lor.

Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor de Interne atrage atenția celor care vor să părăsească țara vara aceasta. Astfel, ei trebuie să reînnoiască documentele personale care le permit plecarea în afară, deoarece acestea, odată expirate, nu sunt valabile pe teritoriul altor țări. Chiar dacă românii au adoptat această măsură, în lipsa unor acorduri bilaterale, aceste documente, precum pașapoarte simple electronice/ temporare, cărți de identitate, permise de conducere, nu sunt considerate ca valabile în alte state.

Din acest motiv, MAI recomandă cetățenilor care călătoresc în străinătate să verifice durata de valabilitate a documentelor lor și, în cazul în care au expirat, să le înlocuiască la serviciile specializate. Accesul în instituțiile responsabile se face doar în prezența măștii de protecție care să acopere nasul și gura și trebuie respectate marcajele pentru asigurarea distanțării fizice. De asemenea, accesul se face pe bază de programare pe site-urile oficiale, pentru evitarea așteptării suplimentare în spațiile de relații cu publicul.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top