Social

Buletin pentru copiii sub 14 ani. Care sunt condițiile pentru acest act

Anul 2021 este cu adevărat special, pentru că se produc multe schimbări de ajutor pentru români. Noua legislație vine cu posibilități importante pentru toată lumea, de care românii ar trebui să profite. Din această vară, pe lângă faptul că buletinele devin digitale, și cei cu vârste sub 14 ani pot avea un astfel de act de identitate.

Noul buletin cu CIP

Din august, românii vor avea carte de identitate electronică, după ce legea a fost aprobată. Buletinul va fi aproximativ de mărimea unui card bancar și va fi foarte util. În premieră, buletinul va conține un CIP, dar și elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania. Acest buletin promite să ne scape de mersul la ghișee și să ofere tot felul de servicii.

După ce multe acte de identitate au fost falsificate din cauza tehnologiei întârziate, România a fost obligată de Uniune Europeană să întărească măsurile de securitate. Din acest motiv, se va trece la buletinele digitale, care vor fi mult mai sigure și nu vor mai putea fi falsificate.

Conform autorităților, pe buletin vor apărea două amprente și imaginea facială a persoanei. Pe fața actului se vor afla cele 12 steluțe galbene ale Uniunii Europene, în interiorul cărora va fi însemnul statului emitent. De asemenea, tot pe față vor fi trecute numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul.

Cine nu vrea un buletin digital, poate opta pentru buletinul simplu. Dezavantajul este că  vor mai putea călători în baza lui în afara granițelor, pentru că legea nu mai permite asta.

Buletin pentru copii

Și copiii pot avea buletin, deși nu au 14 ani. Conform noii legislații în vigoare, părintele poate solicita un astfel de act de identitate pentru minor, din august 2021. În majoritatea țărilor europene se practică acest lucru, iar cei mici vor fi legitimați mult mai ușor.

Mai mult, apariția acestui buletin va reduce posibilitatea falsificării documentelor de identitate.

„Opțional, se poate elibera carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea unuia dintre părinți, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social, public sau al unui organism privat acreditat, destinat protecţiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de părinţi, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul” , prevede Legea nr. 162/2020.

Share
Scris de
Andreea Oprea