Social

Când trecem la ora de iarnă. Ultima dată când se schimbă ceasul

Trecerea la ora de iarnă se face în penultimul weekend din această lună, respectiv în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00. ”Ora de iarnă” înseamnă revenirea timpului de la ora de vară, mai exact, adaptarea timpului după lumina zilei și faptul că în noaptea respectivă vom dormi mai mult cu o oră.

Trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în aproximativ două săptămâni, respectiv în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 04.00 va deveni 03.00. Ora de iarnă este considerată ora standard, iar introducerea acesteia a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui prin mutarea înapoi a orei oficiale. Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Această trecere la ora de iarnă ar putea fi ultima schimbare, după ce Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune oprirea schimbării sezoniere a orei, pe motiv că efectele acesteia sunt unele negative. Rămâne la alegerea fiecărui stat la ce oră va rămâne, iar hotărârea va intra în vigoare de anul următor. Statele trebuie să comunice, astfel încât deciziile lor să nu afecteze alte țări.

Primul care s-a gândit la acest tip de orar a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898. El nu s-a gândit atunci că acest mecanism ar putea afecta cumva organismul uman. Schimbarea orei are mai multe efecte asupra sănătății noastre. Se pare că organismul se adaptează cu greu asupra schimbării de program. Pe lângă modificările somnului, medicii atrag atenţia că ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare, cefalee sau modificarea apetitului

Deși mulți dintre noi nu o simt, schimbarea stării de spirit se produce. Efectele orei de iarnă pot fi combătute prin sport, plimbări în aer liber, relaxare, o alimentație bogată. Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate chiar în următoarele două săptămâni de la schimbarea orei. Specialiștii spun că nu ar exista efecte pozitive ale acestui eveniment și sugerează rămânerea definitivă la ora de iarnă.

„Există persoane care simt o stare de iritabilitate mult mai mare, o stare de nervozitate, această stare de oboseală care nu este deloc trăită sau plăcut resimțită de aproape nimeni. Există și un risc al acidentelor, în prima și a două săptămâna, de muncă, un risc mai mare al accientelor de circulație, toate confirmă, studiile făcut de cercetători de la universități diferite, din această eliminare acestei ore, din această trecere. Ea nu are atât de multe, nu se găsesc efectele benefice, cel puțin din punct de vedere medical deși sunt și păreri de cealaltă parte care susțin adaptabilitatea.”, explică Mihaela Săhlean, psiholog.

Share
Scris de
Andreea Oprea