Connect with us
Ce se întâmplă dacă ai gunoaie în curte. S-a aprobat legea care le permite primăriilor să intre cu forța pe proprietatea ta

Social

Ce se întâmplă dacă ai gunoaie în curte. S-a aprobat legea care le permite primăriilor să intre cu forța pe proprietatea ta

O nouă lege a fost aprobată de curând, care arată că primăria poate intra cu forța în curtea ta dacă ai gunoaie prea multe, pe care le-ai lăsat de izbeliște. Astfel, toți cei care se știu în această situație ar trebui să își curețe curțile pentru a evita aplicarea anumitor sancțiuni. În caz contrar, reprezentanții primăriei intervin și iau măsuri, curâțând curtea. Află ce se întâmplă în asemenea situații.

Primăria îți poate curăța curtea, contra cost

După ce s-a aprobat o nouă lege, din data de 28 noiembrie, s-a decis că primăriile pot intra cu forța pe terenurile și în curțile în care se adună mormane de gunoaie. Dacă până acum, vecinii și persoanele din jurul zonelor unde se aflau gunoaie multe doar sesizau autoritățile, iar ele nu puteau acționa, deoarece nu aveau dreptul, totul este acum legal.

Administrațiile locale vor putea intră pe terenurile private din întreagă țară pentru a face curățenie, pentru a dezapezi sau pentru a defrișa pomii. Până acum, proprietarii erau doar somați și li se aducea la cunoștință ce probleme au în curtea lor, rămânând la decizia lor dacă iau măsuri sau nu.

Acum, reprezentanții primăriei merg la terenul respectiv, curăță, iar proprietarii primesc acasă nota de plată pentru serviciile prestate. Mulți nu văd însă cu ochi buni ideea intrării cu forța a autorităților pe proprietatea lor, însă este o decizie importantă și avantajoasă. De exemplu, timp de 20 de ani, o familie din sectorul 1 al Capitalei a adunat și a depozitat gunoi în curte, fără ca nimeni să facă ceva, deoarece legea nu permitea. Specialiștii susțin această măsură și speră că situația se va schimba în bine.

„Trebuie să avem un precedent, sunt curios cum va arăta prima amendă sau primul caz în care vor interveni autoritățile și ce mesaj transmit către ceilalți oameni. În teorie e un lucru bun și ar trebui să ne îndrepte către normalitate cât mai repede.”, a declarat Alin Tănase, activist de mediu.

Potrivit legii, cei care continuă să nu aibă grijă de curtea lor riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 2.000 lei. În cazul firmelor, sancţiunile pornesc de la 20.000 lei şi pot ajunge la 40.000 lei. În primele zece luni ale acestui an, potrivit Gărzii de Mediu, au fost aplicate 225 de sancţiuni în valoare de aproxmativ 7,5 milioane de lei.

Mai mult, Garda de Mediu anunță că amenzile pentru cei care aruncă gunoaiele în locuri nepermise au crescut drastic în ultima perioadă. În plus, șoferii care aruncă gunoaie de la volan sau opresc într-un loc nepermis pentru a-și depozita resturile, riscă să rămână chiar și fără mașină.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

To Top