Social

Cine sunt, de fapt, românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania

Mulți români au plecat zilele trecut la cules de sparanghel în Germania, iar asta a stârnit indignarea celor care consideră că riscul asumat este unul foarte mare. Totuși, oamenii nu au altă soluție, pentru că au nevoie d ebanii frumoși pe care îi câștigă acolo într-un sezon de cules. Mulți au cu totul alte meserii în țară.

Cine sunt, de fapt, românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania

Chiar dacă mersul la cules de sparanghel în Germania înseamnă că vor sta departe de familie câteva luni bune, mulți români profită de această ocazie și pleacă fără să stea pe gânduri. Cine sunt, de fapt, cei care aleg această variantă de a face bani?  Mediafax a vorbit cu câțiva dintre ei.

Rareş are 23 de ani, este din Braşov şi predă chitară. Totuși, de ani buni merge în fiecare an Germania, în această perioadă. Băiatul recunoaște că munca în agricultură nu este deloc ușoară dar banii pe care îi câştigă acolo îl ajută să îşi cumpere instrumente muzicale, ca să devină un artist adevărat.

Rares Bacrău, muncitor: „Merg să muncesc în agricultură la cules de sparanghel. În rest sunt profesor de chitară aici în ţară şi astea două luni îmi oferă cumva un capital de investiţie, să îmi mai cumpăr un echipament. E grea, dar te obişnuieşti. Cu cât trec anii mai mult, devine cumva o natură secundară. Munca câmpului este echivalentă cu orice tip de muncă. Este foarte mult de muncă, este o muncă murdară, dar la finalul sezonului a meritat.”

Dumitru Pasăre, din Bistrița, este un alt român care merge des în Germania, la cules de sparanghel. Cu banii pe care îi câștigă acolo a reușit să realizeze multe lucruri în gospodăria sa.

Dumitru Pasăre, muncitor: „Al şaptelea an. Păi e un salar mai bun decât în ţară, în ţară politicienii îşi fac salariile lor şi pensiile, iar pe noi patronii ne plătesc cu 300 de euro, nişte salarii de nimic. Acolo în jur de 3.000 de euro pe luna câştigăm. Ne dau cazare două persoane într-o cameră, mâncare, transport. În fiecare lună banii intră în cont. Bani cu care pot să îmi rezolv şi eu unele lucruri, este de construit.”

Așadar, acești români au o motivație clară să treacă granița și să muncească în agricultură peste hotare. Deși nu este deloc ușor, este vorba despre bani pe care ei nu i-ar câștiga niciodată în România dintr-un astfel de job.

Vezi comentarii

  • DACA VREI GASESTI DE LUCRU IN ROMANIA NUMAI CEI FARA CAPATAI PLEACA SANTMULTI CARE DUPA 89 SAU LASAT DE SCOALA ACEI FARA BUN SIMT PANARAMELE, CERSETORII, ALBA NEAGRA, HOTII, ASTIA NE SPUN NOUA CA CU BANII LOR SE PLATESC TOATE IN ROMANIA, PAI MAI NENOROCITILOR VOI NU PLATITI TAXE VIO DATI BANII LA FAMILIILE VOASTRE CARE-SI FAC CASE, CUMPARA MASINI NU NE DATI NOUA CEI RAMASI IN TARA CA NOI PLATIM TAXE SI VATINEM FAMILIE CU AJUTOARE SOCIALE PENSII ETC. DACA ERA RAZBOI IN ROMANIA VENEATI SA AJUTATI TARA?! VENITI SA VA IMBOLNAVITI COPIII, PARINTII, BUNICII, EU NU VA DADEAM VOIE SA VOTATI CA STATI DE ANI DE ZILE DEPARTE DE TARA NU STITI CE SE INTAMPLA IN TARA,UNDE NOI CEI RAMASI MUNCIM SA VA TINEM SI FAMILIILE VOASTRE IN SPATE CA ATUNCI CAND VENITI DE SARBATORI SA NE SCUPATI, VOI PLEAVA SOCIETATII.

    • Bine, dar de ce sa muncesti pe 300 de Euro, cand poti munci pe 3000 de Euro? Adica de 10 ori mai mult.

  • Cine minte?
    Dumitru Pasăre, muncitor: „Al şaptelea an. Păi e un salar mai bun decât în ţară, în ţară politicienii îşi fac salariile lor şi pensiile, iar pe noi patronii ne plătesc cu 300 de euro, nişte salarii de nimic. Acolo în jur de 3.000 de euro pe luna câştigăm. Ne dau cazare două persoane într-o cameră, mâncare, transport. În fiecare lună banii intră în cont. Bani cu care pot să îmi rezolv şi eu unele lucruri, este de construit.”
    HOT NEWS
    "Trebuie specificat că majoritatea fermelor agricole de sparanghel din Germania angajează atât femei, cât și bărbati. Mai mult de atât, mulți dintre aceștia asigură și transport Romania-Germania, cazare, dar și masa de pranz.
    Una dintre fermele care caută sezonieri cu plecare imediată este localizată în 86570 Inchofen, 16775 Sonnenberg. Aici salariul poate să fie de două feluri. Cine dorește să se angajeze trebuie să știe că poate lua bani pe kilogram, dar poate încasa și la oră.
    Concret, discutăm despre 0,55 centi pe kilogram sau 9,35 euro pe oră. Atenție! Nu rămâneți cu toți acești bani în mână pentru că aici cazarea costă 6,50 de euro zilnic.
    Dacă vă doriți să luați toate cele 3 mese în sistemul fermei agricole, atunci trebuie să mai scoateți din buzunar 10 euro pe zi. Transportul gratuit din România, cu curse speciale charter.
    Atenție! În această situație se cere experiență în agricultură. Salarizarea este de 1800 euro/luna, în condițiile în care se lucrează 40 de ore/saptamana + ore suplimentare. Cazarea este oferită de angajator cu toate cheltuielile incluse.
    O altă fermă are un anunț și mai clar. Nemții spun că selectează bărbați și femei pentru cules și sortat sparanghel. Durata contractului este stabilită deja. Astfel, se lucrează pentru următoarele 3 luni de zile. Și în acest caz, cazarea este asigurată.
    Salariu este de 1680 euro/luna, în timp ce programul de lucru se întinde pe durata a 10 ore/zi. Nemții atrag atenția și spun că angajează numai persoane care pot circula conform ordonantelor militare date de Guvernul Romaniei. Practic, aceștia nu vor să aibă de-a face cu persoane carantinate, izolate sau infectate cu COVID-19."

    • Si nu platiti taxe de niciun fel ca daca a-ti plati taxe, imlozite pe salar cu de toate, asigurari etc cu ce a-ti mai ramane?!

  • Acesti vintura lume,neispraviti,trebuie sa aiba interzis la intrarea in Romania!Aici este locul celor ce vor sa munceasca in tara lor,sa contribuie la dezvoltarea ei,sa-si aduca aportul la pastrarea si transmiterea traditiilor culturale ale acestei natii,intr-un cuvant,sa-si iubeasca tara,asa cum o fac cei in tara cerora merg ca sclavi!

    • Pai daca Romania nu le asigura locuri de munca platite decent, ce ai vrea sa faca? Se duc si ei unde e mai bine.

Share
Scris de
Cristina Bosioc