Codul Muncii 2021 prevede o serie de avantaje legale pentru cei angajați cu carte de muncă. Job-ul cu contract de muncă ar trebui să fie o normalitate, dar se pare că nu este tot timpul așa. Încă mai există firme care folosesc lucrători la negru, deși riscă amenzi mari și chiar sistarea activității. Salariații angajați cu carte de muncă au o serie de avantaje.
În primul rând, trebuie să știți că în lipsa unui contract individual de muncă declarat, lucrătorii nu plătesc absolut nimic la stat şi nu figurează nicăieri ca angajaţi, astfel că nu se pot bucura de avantajele şi beneficiile unui salariat cu forme legale.
Persoanele angajate conform legii beneficiază de: concediu medical, întrucât au stagii de cotizare,
concediu de odihnă şi zile libere legale, vechime în muncă pe baza căreia pot primi sporuri salariale și mai târziu – pensie, contribuții la fondurile de pensii facultative suportate de angajator pentru angajați.
Indemnizații și beneficii financiare
Angajații cu forme legale primesc indemnizații și beneficii financiare. Este vorba despre indemnizație de șomaj, indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă sau de sprijin, indemnizații pentru părinți (concediu de maternitate, pentru creşterea copilului sau pentru îngrijirea copilului bolnav) şi stimulent de inserţie, valabil numai pentru angajaţii care se întorc mai repede la muncă din concediul de creştere a copilului.
Job-ul cu carte de muncă îți asigură deduceri personale care se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii, în anumite condiţii, angajaţilor cu un salariu brut mai mic de 3.600 de lei sau angajaţilor care au copii minori sau alte persoane în întreţinere, dar și ajutoare pentru boli grave și incurabile, sau ajutoare de înmormântare.
Angajații cu carte de muncă achită contribuția pentru sănătate, motiv pentru care sunt asigurați la sistemul public de sănătate, au asigurare pentru invaliditate și alte boli, pot primi deduceri pentru abonamente de sănătate la clinicile private.
Alte avantaje pentru lucrătorii cu forme legale: primesc tichete de masă, pot beneficia de diurne și indemnizația de transport, pot avea acces la credite bancare, pot participa la cursuri gratuite de calificare, pot face parte din sindicate și își pot renegocia salariul.
Un salariat cu forme legale este protejat prin lege în relațiile de muncă și își poate cere sau ocroti drepturile în justiție.
Potrivit Codului Muncii, prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei.