Social

Creștinii nu vor primi Sfânta Împărtășanie la slujbe. BOR a făcut anunțul

După 15 mai, anumite măsuri impuse de autorități se vor relaxa. Astfel, președintele a anunțat că mai multe domenii își vor relua activitatea, printre care și bisericile. Începând de vineri, credincioșii vor putea păși din nou pragul lăcașelor de cult. Vestea bună a fost primită cu drag de mulți români, însă au început să apară și neclaritățile, printre care și modul în care vor primi oamenii Sfânta Împărtășanie. Astfe, s-a decis ca această taină să fie exclusă din slujbele de duminică și BOR a clarificat această situație.

Creștinii nu vor primi Sfânta Împărtășanie la slujbe. BOR a făcut anunțul

Odată cu permiterea reluării activității de către biserici, autoritățile au impus și măsuri care vor trebui respectate în timpul slujbelor. Pe lângă respectarea distanței sociale și interzicerea atingerii obiectelor, desfășurarea slujbelor în aer liber sau purtarea măștii de protecție și dezinfectarea mâinilor, a fost impusă și folosirea pentru Sfânta Împărtășanie doar a obiectelor de unică folosință. Reprezentanții BOR au reacționat în acest sens. Au acuzat decizia autorităților și au declarat că practicile bisericești nu au fost niciodată sursa unor îmbolnăviri.

Recomandarea Institutului Național pentru Sănătate Publică este recomandarea unei instituții eminamente laice care, firește, din grijă legată de păstrarea unei siguranțe din punct de vedere medical-sanitar, a emis mai multe recomandări. În legătură cu sintagmele „pahar de unică folosință”, „linguriță de unică folosință”, aceste obiecte nu există în spațiul și în uzul liturgic ortodox. S-au adus în discuție lucruri inadecvate.”, declarat Vasile Bănescu.

În acest context și pe motiv că această taină nu poate suferi modificări în cazul obiectelor utilizate pentru efectuarea ei, Biserica Ortodoxă Religioasă a decis ca, pentru moment, Sfânta Împărtășanie să nu mai fie oferită credincioșilor în cadrul slujbelor. Acestea se vor desfășura doar în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor necesare. BOR a trimis un comunicat, în care a precizat că înțelege situația actuală și se va supune.

„Nu este nimic nou și nimic contrar teologiei liturgice a Bisericii, care are menirea să-l ghideze pe omul credincios printr-o lume reală, confruntată uneori cu crize grave, inclusiv medicale. În anumite contexte, trebuie să trecem proba realismului creștin, care ne protejează de orice formă de abordare magică a „celor sfinte” si de punerea în conflict a credinței profunde cu rațiunea practică.”, precizează comunicatul.

 

 

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More