Incendiul de la Piatra Neamț, de la secția de ATI, a fost una dintre cele mai mari tragedii de până acum, alături de inencdiul Colectiv și cel de la Maternitatea Giulești. Tragicul eveniment a fost unul de proporții, iar bilanțul pacienților care erau înainte de incendiu intubaţi și ventilaţi mecanic a ajuns la 13, iar o familie deja cere despăgubiri. În plus, se pregătește deja un proiect prin care să fie acordați bani tuturor familiilor care și-au pierdut apropiații în urma incendiului.
Incendiul de la Piatra Neamț a fost unul dintre cele mai mari tragedii din ultima perioadă. În acest noapte, 10 persoane aflate la secția de ATI și-au pierdut viața după ce au fost cuprinse de flăcări, în timp ce altele au fost rănite grav. În timp, încă 3 persoane au pierdut lupta cu viața din cauza arsurilor mult prea mari, iar bilanțul a ajuns, în acest moment, la 13 decese.
Recent, familia unuia dintre pacienții care au murit în incendiul de la spitalul din Piatra Neamţ a dat în judecată spitalul, solicitând despăgubiri de 1.000.000 de euro. Avocații familiei au adus acuzații grave spitalului, susținând că salonul ar fi fost încuiat la momentul respectiv, ceea ce zădărnicit și mai mult salvarea celor ce se aflau atunci înăuntru.
Totuși, a fost propus un proiect de acordare a unor ajutoare pentru familiile celor care și-au pierdut viața în urma incendiului, în limita sumei de 100.000 de lei. Conform notei respective, ajutoarele se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare.
Banii vor ajunge fie la soția sau soțul victimei, fie la rude directe, de gradul 1 sau 2, sau, după caz, persoanelor care se ocupă de îngrijirea celui rănit sau care s-a ocupat de înmormântare. În acest caz, este nevoie de acte doveditoare.
„Se propune acordarea de ajutoare de urgență pentru sprijinirea familiilor aparținătoare victimelor incendiului produs la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în data de 14 noiembrie 2020, în limita sumei de 100.000 lei, din fondurile prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2020.
Ajutoarele de urgență se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniți în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare. Ajutorul se plătește soțului/soției ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântarii, în cazul persoanelor decedate, sau, dupa caz, declarație pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite.”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.