Social

Doar cei vaccinați ar putea merge în Grecia. Klaus Iohannis nu este de acord cu această măsură: „Nu consider că este o idee bună.”

Pandemia continuă să facă victime la nivel mondial și situația nu este deloc una bună în majoritatea statelor. Din acest motiv, unele state caută modalități de a împiedica răspândirea virusului, mai ales de când a început vaccinarea. Astfel, Grecia a propus marți un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile și a le face mai sigure. Președintele Klaus Iohannis nu crede că această idee este una bună.

Condiții de intrare în Grecia

Turismul este unul dintre principalele domenii de activitate din Grecia, motiv pentru care autoritățile au decis să relanseze călătoriile în afara țării înainte de sezonul de vară. Astfel, țara și-a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat anti-Covid.

„Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească. Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre.”, a scris premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Mitsotakis a declarat că nu vor face o condiție obligatorie din vaccin, dar este necesară relansarea turismului, motiv pentru care vor fi luate toate măsurile posibile. Grecia este o țară dependentă de turism, iar astfel de aspecte vor trebui puse la punct înainte sezonului de vară.

Până în prezent, în Grecia au fost raportate 145.179 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 5.302 de decese asociate noului coronavirus. Grecia a gestionat bine pandemia, însă în luna octombrie a apărut un al doilea val de infectări.

Klaus Iohannis nu este de acord cu această decizie. Președintele crede că acest certificat de vaccinare ar trebui folosit în scop medical, nu pentru a putea călători. Carnetul ar trebui folosit pentru ca medicii să știe care este parcursul unui om din punct de vedere medical, nu pentru a-i diferenția după vaccin. Pentru mai multe informații, schimbări și decizii de ultimă oră, accesați site-ul: https://vaccinare-covid.gov.ro

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călătorii. Sunt date importante pentru medicul de familie sau pentru oricine dacă persoana ajunge la urgență. Însă, să folosim aceste certficate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Klaus Iohannis.

Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-13T10:07:06+02:00 10:07

Share
Scris de
Stoiu Maria

Acest site foloseste cookies.

Read More