Doctorul Adrian Marinescu a declarat la Antena 3 că nu este necesar ca ambalajele produselor cumpărate să fie dezinfectate cu clor sau spirt. Este suficient să avem mâinile curate, curățate cu apă și săpun. Doctorul spune că spirtul nu este eficient împotriva coronavirus.
„Săpunul a fost demonstrat dealungul timpului ca cel mai bun dezinfectat al mâinilor. Suprafrețele pot fi dezinfectate cu spirt. Nu va dați cu spirt sau clor pe mâini. Foloți celuri dezinfectate. Studiile arată că spirtul nu este eficient pentru COVID-19”, spune Adrian Marinescu doctor la Spitalul Matei Balș.
Doctorul Adrian Marinescu mai spune că cea mai buna prevenție este spălarea mâinilor cât mai des și nu abuzul de produse dezinfectate.
„Dacă avem mânile curate nu este nevoie să dezinfectăm cu clor. Diverse persoane vin cu informații extrem de neavizate. Trebuei să vorbim despre datele care au fost filtrate” Nu este important daca la un moment dat există o exceptie, nicăieri în lume nu se face lucrul acesta, perioada de 14 zile este mai mult decât suficientă.
Doctorul Marinescu mai spune că a observat ca oamenii au ințeles greșit măsurile de prevenție impotriva coronavirus și cumpără excesiv produse bazate pe clor sau spirt. Medicul sfătuiește cetățenii să nu uite să cumpere săpun, acesta fiind cel mai bun dezinfectant al mâinilor.
Dr. Adrian Marinescu este specialist în boli înfecțioase la Matei Balș.
Utilizarea dezinfectantilor pe baza de etanol ar trebui sa ofere protectie impotriva virusurilor gripale, care se pot raspandi prin saliva si mucus. Totusi, noile descoperiri contesta acest lucru si sugereaza ca igiena mainilor ar putea fi imbunatatita.
Virusul gripal A (IAV) este contagios si persista in mucusul umed provenit de la pacientii infectati chiar si dupa ce au folosit un dezinfectant pe baza de etanol (EBD) timp de doua minute complete, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea de Medicina din Kyoto, Japonia.
Pentru a distruge complet virusul, sunt necesare aproape patru minute de expunere la dezinfectant pe baza de etanol (EBD).
Cercetatorii au descoperit ca secretul supravietuirii virale este consistenta groasa a salivei si mucusului provenite din tractul respirator ca rezultat al infectiei virale. Structura groasa a substantei (mucus plus saliva) a impiedicat etanolul sa ajunga la virusul gripal A (IAV) si sa il dezactiveze.
”Proprietatile fizice ale mucusului protejeaza virusul si nu permite dezinfectantului sa il distruga. Pana la uscarea completa a mucusului, IAV-ul infectios poate ramane pe maini si pe degete chiar si dupa ce pacientul s-a spalat pe maini”, explica Takaaki Nakaya.
Studiul sugereaza ca frecarea rapida a mainilor cu dezinfectant nu este suficienta pentru a opri raspandirea virusului gripal.