Social

Efectele trecerii la ora de iarnă. Cât de tare ne va afecta această schimbare

România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică la ora de iarnă. Astfel, ora 04.00 va deveni 03.00. Deși câștigăm o oră de somn în plus, se pare că această practică ne influențează semnificativ starea de spirit, dar și sănătatea. Află care sunt schimbările provocate de trecerea la noua oră.

Ce efecte produce trecerea la ora de iarnă. Sfaturi utile

Se pare că oamenii se adaptează cu greu la ora de iarnă. Această schimbare vine la pachet cu oboseală, nervozitate, o schimbare în rutina zilnică și chiar depresii, conform specialiștilor. Starea de spirit deloc bună poate dura o perioadă destul de îndelungată. Se pare că cei mai mici, cardiacii, depresivii și vârstnicii simt cel mai tare acest modificări ale comportamentului, ceea ce înseamnă că efectele nu sunt deloc pozitive.

Trecerea la ora de iarnă ne aduce cea mai lungă zi din an și o oră în plus de somn, ceea ce ar putea părea un avantaj, însă ceasul biologic se obișnuiește cu noua oră abia în câteva zile, timp în care vom experimenta foarte multe stări și sentimente. În timp ce unele persoane spun că o oră în plus de somn le aduc fericire și o stare de bine, multe susțin că s-ar fi simțit mai bine dacă dormeau mai puțin.

Iată câteva sfaturi pe care să le pui în aplicare dacă te confrunți cu efectele negative ale aceste schimbări.

1.Fă sport. Aerul proaspăt ajută la relaxare, la fel și sportul. Aleargă, petrece timp în aer liber, joacă-te și încearcă să nu te gândești la ceea ce s-a întâmplat. Stai mai mult afară pe timpul zilei, pentru că lumina are un efect pozitiv asupra noastră.

2.Dacă ai copii, încearcă să îi pregătești din timp pentru schimbarea orei, mergând mai devreme la culcare. Procedează la fel și în cazul servirii meselor, decalează programul.

3.Chiar dacă vă simțiți obosiți, evitați cafeaua, energizantele, pentru ca seara să mergeți la culcare mai devreme. Evitați mâncarea grasă, nesănătoasă, care v-ar putea îngreuna somnul.

Share
Scris de
Andreea Oprea