Social

Examenele naționale și Bacalaureatul 2020: cum se vor desfășura. Anunțul Ministrului Educației

După 15 mai, va fi ridicată starea de urgență din România și va fi impusă stare de alertă. Astfel, unele măsuri vor fi ridicate sau relaxate, în timp ce o altă serie va fi impusă, pentru ca situația provocată de coronavirus să fie ținută sub control. Școlile rămân închise și activitatea didactică se desfășoară în regim online până la începerea noului an școlar. Cu toate acestea, examenele naționale și bacalaureatul 2020 vor fi susținute în regim fizic. Despre cum se vor desfășura  și ce măsuri vor fi adoptate a vorbit Monica Anisie.

Examenele naționale și Bacalaureatul 2020: cum se vor desfășura. Anunțul Ministrului Educației

Monica Anisie a declarat că examenele naționale și Bacalaureatul se vor desfășura la datele stabilite, 15 iunie, respectiv 22 iunie pentru examenul maturității. În plus, Bacalaureatul va suferi o modificare. Astfel, vor fi susținute, inițial, probele scrise, urmate de cele orale. Până acum, primele pe listă erau examenele orale.

Elevii din clasele terminale vor veni la pregătire, care se va desfășura în condiții de siguranță. Astfel, clasele vor fi atent igienizate, va fi verificată starea de sănătate a elevilor și li se va lua temperatura. În plus, vor fi maximum 10 elevi într-o sală. Intrarea și ieșire se vor face prin locuri diferite. Accesul elevilor va fi permis doar cu măști, pe care le vor primi la fața locului.

„Elevilor li se va lua temperatura, apoi vor parcurge un culoar bine definit. Vor avea covoraşe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învăţământ în care se va realiza igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului, plus aerisirea. Apoi, vor primi o mască, vor fi îndreptaţi spre sala de curs. Acolo nu vor intra mai mult de 10 elevi şi un cadru didactic. Vor rămâne acolo două ore dacă sunt clasa a VIII-a şi 3 ore dacă sunt în clasele XII sau XIII ”, a declarat Anisie.

Participarea la pregătire este opțională. O oră de curs va dura 50 de minute, iar elevii vor primi câte 10 minute pauză. În acest timp, vor fi atent supravegheați de cadrele didactice și sunt rugați să nu interacționeze cu grupe din alte săli. La plecarea din unitățile de învățământ, elevii vor arunca masca folosită și vor primi una nouă.