La colindat în vreme de pandemie. Suntem aproape de jumătatea lunii decembrie, cea mai frumoasă perioadă din an, cea considerată luna cadourilor și marcată de sărbătoarea Nașterii Domnului – Crăciunul și de Revelion. În România, această lună vine la pachet cu mai multe tradiții și obiceiuri păstrate din cele mai vechi timpuri. De Crăciun, românii merg la colindat și primesc colindători care să le vestească Nașterea Domnului. Ce se va întâmpla anul acesta cu tradiția colindatului?
Una dintre cele mai frumoase tradiții ale românilor este pusă sub semnul întrebării în acest an. Din cauza pandemiei de coronavirus, colindatul de Crăciun este una dintre activitățile care pot duce la răspândirea coronavirusului.
Mai este puțin și intrăm pe ultima sută de metri în sărbătorile de iarnă. În fiecare an, în Ajun de Crăciun, românii merg la colindat și primesc, la rândul lor, colindători. Obiceiul este continuat și în prima și a doua zi de Crăciun. Prin colind se vestește cu bucurie Nașterea Domnului. Colindătorii merg din casă în casă și dau vestea cea mare, iar în schimb primesc mere, nuci, colăcei și bani.
La colindat se merge de obicei în grupuri, acesta fiind unul dintre motivele pentru care autoritățile le recomandă românilor să evite anul acesta să meargă la colindat, chiar dacă este o tradiție.
Într-o conferință de presă, șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență a oferit un răspuns ambiguu când a fost întrebat dacă avem sau nu voie să mergem colindat în 2020.
Raed Arafat a spus inițial că se poate colinda cu trei persoane, dar sfatul lui este să evităm asta pentru că are multe implicații care cresc riscul de infecție.
„Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie. Mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case”, a declarat Raed Arafat.
Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreștină. Ele se cântă în preajma Crăciunului și Anului Nou. Unele dintre ele au o sumedenie de variante și versiuni, potrivit diferitelor regiuni și graiuri.
La început colindele aveau o funcțiune ritualică, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire și belșug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar, adică de venirea primăverii, fie de sfârșitul său toamna, la culegerea recoltei. Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor lui Ianuarie. Peste timp, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera de sărbătoare, de ceremonie, petreceri și urări.
Acest articol a fost actualizat la: 12 decembrie 2020 12:05