Social

Lege pentru combaterea ambroziei! Peste 400.000 de români alergici

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, o lege care prevede desfășurarea anuală de campanii de informare în media, online şi în formă scrisă pentru combaterea ambroziei. Legea vizează informarea și conștientizarea populației cu privire la pericolul pe care îl reprezintă ambrozia pentru sănătate.

Lege pentru combaterea ambroziei

Această lege vizează creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la pericolul pe care îl reprezintă ambrozia pentru sănătate, în scopul îmbunătăţirii soluţiilor legislative actuale.

Legea mai prevede majorarea sancţiunilor minime în cazul nerespectării prevederilor legate de combaterea acestei buruieni.

Ministerele și autorităţile administraţiei publice locale desfăşoară anual, campanii, de informare şi conştientizare în media, online şi în formă scrisă.

Cum arată ambrozia, planta care îţi poate produce alergii ?

Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând genului Ambrosia o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă.

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de
adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.
În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane).

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică.

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.

Cât de frecventă este alergia la ambrozie?

Se apreciază că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia. Majoritatea prezentă rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.
Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării,
celelalte regiuni fiind mai puțin afectate, conform informațiilor publicate pe Siteul Ministerului Sănătății.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-07-15T12:09:19+03:00 12:09

Share
Scris de
Emanuela Ursu

Acest site foloseste cookies.

Read More