Omenirea trece printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei de coronavirus. Situația este din ce în ce mai gravă de când au avut loc relaxările și s-a trecut treptat la vechile obiceiuri, de dinainte de pandemie, iar cazurile de infectare cu nemilosul virus al momentului au crescut semnificativ în țara noastră, depășind ieri, 30 septembrie, pragul de 2000 de îmbolnăviri, ceea ce este un motiv real de îngrijorare în special pentru autorități. Astfel, Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea ca noi restricții să fie impuse în România, în special în zonele celel mai afectate.
Ludovic Orban a explicat că situația este una foarte dificilă în România, având în vedere că oamenii au avut parte de mai multă libertate. Astfel, premierul a explicat că există posibilitatea ca noi restricții asemănătoare celor din iarnă să fie impuse în țara noastră, în zonele unde situația este scăpată sub control, pentru a se evita o eventuală tragedie. Luni, 5 octombrie, vor fi anunțate noile măsuri la care au recurg autoritățile, inclusiv restricții aplicate altor state din UE unde criza de Covid-19 a atins cote alarmante.
„Vom decide luni în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din România.”, a spus Orban.
Astfel, cei care vin din zonele cu risc crescut, unde s-a depășit nivelul României, vor fi nevoiți să prezinte un test negativ cu privire la infecția cu noul coronavirus. În cazul în care acest test nu există sau persoana refuză să facă unul la intrarea în țară, va fi obligată să stea 14 zile în carantină. De o bună perioadă de timp, situația țărilor nu a mai fost actualizată.
De altfel, premierul a explicat că regulile trebuie respectate în special în școli, unde există deja probleme, nu mai puțin de 500 de instituții de învățământ fiind deja afectate de nemilosul virus. În cazul în care un elev este infectat, colegii din clasa respectivă intră în regimul de carantinare la domiciliu timp de 14 zile, până când lucrurile revin la normal. Orban cere ajutorul primarilor și implicarea acestora în „asigurarea respectării măsurilor de protecție sanitară atât prin comunicare publică, cât și prin implicarea structurilor din subordinea primăriilor în respectarea reglementărilor sanitare”.
Orban a mai explicat și că riscul cel mai mare s-a regăsit în cadrul evenimentelor precum nunțile, botezurile unde nu s-au respectat regulile de prevenire a infectării și nici măcar numărul de persoane maxim acceptat la o astfel de adunare. În plus, alt factor mare de risc ar fi fost constituit de transportul persoanelor. Astfel, premierul a cerut autorităților locale să impună restricții acolo unde situația o cere, pentru a se evita o eventuală tragedie.