Categorii Social

Nu se mai trece la ora de iarnă. Decizia ar putea intra în vigoare curând

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 24 spre 25 octombrie. În ultimul weekend din lună, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Trecerea la ora de iarnă de luna următoare și cea la ora de vară, din martie, ar putea fi ultimele, deoarece toate statele membre ale UE vor trebui să decidă pe ce oră vor să rămână, pe cea de vară sau pe cea de iarnă. Decizia ar putea intra în vigoare din anul 2021.

Când se va renunța la trecerea la ora de iarnă

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune oprirea schimbării sezoniere a orei, pe motiv că efectele acesteia sunt unele negative. Astfel, fiecare stat membru al Uniunii Europene va decide la ce dacă rămâne la ora de vară sau la ora de iarnă, iar Comisia Europeană va analiza fiecare decizie. Această hotărâre ar putea intra în vigoare de anul următor.

Statele vor trebui să comunice între ele și să se asigure că alegerea lor nu influențează cu nimic și permite buna desfășurare a pieţei interne. În anul 2018 a mai fost efectuat un astfel de studiu, în urma căruia  84% au răspuns în favoarea renunțării la modificarea semestrială a orei iar 16% au răspuns în favoarea păstrării sistemului de schimbare sezonieră a orei.

Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie. În ţara noastră, oamenii au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 a devenit ora 01:00. Decizia a fost luată pentru a fi economisită energia electrică și pentru ca oamenii să beneficieze mai mult de lumina naturală.

Ce efecte are schimbarea orei

Shimbarea orei ne poate afecta, dar nu pe termen lung, în cazul tinerilor şi oamenilor sănătoşi. În schimb, persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a reveni la starea noastră inițială, să scăpăm de stres și se problemele de concentrare sau chiar de cele legate de somn. Deși unii oameni nu simt aceste schimbări, organismul se adaptează mai greu.

Share
Scris de
Andreea Oprea