Pacienții români cu arsuri grave vor putea fi transferați mai ușor, pentru tratament, la clinicile de peste hotare. Ministrul Sănătății a aprobat mecanismul de transfer. Sunt vizați marii arși care nu pot fi tratați în România. Mecanismul de transfer al acestora a fost elaborat de către medici și de către supraviețuitori ai incendiului de la Colectiv.
Documentele au fost aprobate, iar după intrarea în vigoare a noilor prevederi, ministerul Sănătății va avea la dispoziție 60 de zile pentru a demara demersurile necesare pentru încheierea protocoalelor de colaborare cu unități medicale din străinătate care asigură asistenţă medicală bolnavilor cu arsuri.
Conform Ministrului Sănătății, cele două acte normative au scopul de a reduce semnificativ timpul de așteptare pentru transferul marilor arși la spitale din străinătate. Pacienții arși sunt transferați în străinătate dacă nu sunt locuri la spitalele din România, ori dacă evaluarea pacientului impune această măsură.
În România se înregistrează anual între 600 și 800 de cazuri de mari arși, cele mai multe din Europa, dar țara noastră nu are niciun centru performant specializat în tratarea marilor arși.
„Am stabilit o procedură simplificată și clară, astfel încât atunci când apare un caz nou, cea mai bună decizie să fie luată rapid, în interesul pacientului. De asemenea, am decis ca decontarea contravalorii tratamentului pentru pacienții cu arsuri grave efectuat în unitățile sanitare din străinătate să se realizeze de către Ministerul Sănătății în cadrul programului acțiunilor prioritare”, a declarat Nelu Tătaru.
De asemenea, Ministrul Sănătății a mai spus că sunt continuate demersurile pentru construirea sistemului propriu de tratament al marilor arși. Comisiile care vor analiza dosarul medical al pacientului și vor stabili necesitatea transferului pacienților cu arsuri grave în străinătate se vor constitui la nivelul unităților sanitare care asigură managementul cazurilor cu arsuri grave, în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al acestui Ordin.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni, un incendiu puternic a avut loc la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. Mai mulți pacienți au murit în chinuri cumplite, iar medicul care era de gardă a suferit arsuri pe 70-75 % din suprafața corpului după ce a încercat să-i salveze. El a fost transferat la o clinică de arși din Belgia.
Pacienții erau intubați și erau infectați cu noul coronavirus.