Social

Pensie anticipată cu doi ani pentru mai mulți români! Ei sunt cei care se pot pensiona mai devreme

Pensie anticipată pentru mai mulți români. Vorbim despre persoanele care au dreptul să iasă la pensie cu doi ani mai devreme pentru că au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu poluare permanentă. Există o listă cu  27 de localități cu poluare permanentă. Această listă a fost actualizată și mărită cu încă 27 de localități.

Pensie anticipată pentru românii din mai multe zone din țară

Pensie anticipată. Românii care au locuit cel puțin 30 de ani în zone cu poluare permanentă se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără să fie sancționați. Până acum exista o listă cu 27 de astfel de localități, dar recent lista a fost actualizată și completată cu încă 27 de localități. Altfel spus, de acum înainte, mai mulți români se vor putea pensiona mai devreme, plecând de la acest considerent.

Este vorba despre o propunere legislativă adoptată de Camera Deputaților. Aceasta prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare pentru că au locuit cel puţin 30 de ani în zone cu poluare remanentă.

Această propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea alineatului 5 al articolului 65 din Legea nr. 263/2010, urmărindu-se extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul sitului contaminat.

Cu alte cuvinte, pe lângă localitățile existente pe listă, au mai fost introduse încă 27 de localităţi, printre care Bacău, Oneşti, Năvodari, Baraolt, Târgovişte şi Titu.

Localitățile afectate de poluare remanentă

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele;

Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba;

Băiţa din judeţul Bihor;

Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău;

Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud;

Crizbav, Feldioara, Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov;

Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin;

Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj;

Năvodari din judeţul Constanţa;

Baraolt din judeţul Covasna;

Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa;

Galaţi din judeţul Galaţi;

Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj;

Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuţ, Teliucu Inferior, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara;

Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa:

Săvineşti din judeţul Neamţ;

Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova;

Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava;

Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş;

Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea;

Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea.

 

 

Share
Scris de
Emanuela Ursu