Chiar și în timp de pandemie de Covid-19 există afaceri care nu au fost afectate de criză. Șezi Brand este un astfel de exemplu. Doi arhitecți și-au reorientat cariera și s-au retras într-o căsuță la munte, în mijlocul naturii unde creează cu drag și spor mobilier din lemn. Aceștia livrează în întreaga țară. Află povestea lor mai jos.
Octavia și Lucian Loiș sunt fondatorii Șezi Brand – afacere cu obiecte din lemn inspirate din motive tradiționale.
„O afacere înseamnă un stil de viaţă. E vorba despre o responsabilitate pe care ţi-o asumi, nu e o joacă sau un simplu job.“
Aceștia și-au lăsat meseriile de bază, domeniul arhitecturii, pentru ca acum 5 ani să înceapă o afacere de succes. Două scaune sculptate înainte de căsătorie le-au deschis o nouă perspectivă asupra lumii muncii.
La îndemnul familiei, cei doi au părăsit orașul și au venit în micul lor atelier unde au realizat aproximativ 400 de produse de mobilier sculptat manual.
Afacerea celor doi a ajuns la vânzări de 120.000 lei în 2019 deși inițial au fost susținuți doar de familie. Deși nu știau nimic despre arta lemnului când au început, unchiul lui Lucian, Constantin Donisan i-a ajutat.
Octavia Loiș a declarat:
„Prima comandă am avut-o când încă nu ştiam că acesta va fi drumul nostru. Era vorba de amenajarea unui apartament din Amsterdam, cu mobilier în stilul scaunelor pe care le-am creat. După această experienţă, tatăl lui Lucian ne-a încurajat să dezvoltăm propriul atelier Şezi. Poate datorită entuziasmului cu care am pornit, toţi din jur ne-au susţinut şi asta ne-a dat şi încă ne dă energie să continuăm.“
Lucian Loiș își amintește:
„Investiţia iniţială a fost din partea părinţilor şi a constat în achiziţionarea unor utilaje de tâmplărie de mici dimensiuni. De asemenea construcţia atelierului am realizat-o împreună cu tata, în curtea casei lor de vacanţă din Hăpria, comuna Ciugud.“
Despre lemn, Octavia Loiș are o viziune aparte:
„Şezi Brand înseamnă poezie, sculptură, arhitectură, tâmplărie, amenajări interioare, design grafic, design de obiect. Include mai multe domenii ale artei, care se completează şi se dezvoltă împreună. E ca un limbaj prin care ne exprimăm creativitatea.“
Deși au început cu producerea de scaune, portofoliul de produse s-a diversificat și au realizat mai multe tipuri de obiecte de mobilier.
Povestea celor doi arhitecți care și-au schimbat viața poate fi o sursă de inspirație pentru acei oameni care nu au curaj să creeze un startup.
„Fiind unicate, produsele ajung la clienţii potriviţi, cu simţ artistic, oameni care apreciază mobilierul lucrat manual. Cele mai multe produse au fost livrate în Cluj sau Bucureşti, dar de fapt sunt obiecte făcute de noi în toată ţara şi în câteva ţări din Europa“, a mai spus Octavia Loiș.
Acest articol a fost actualizat la: 23 aprilie 2020 18:35