Connect with us
Şoferii ar putea cere anularea punctelor de penalizare. Ce vor trebui să facă în schimb

Știri

Şoferii ar putea cere anularea punctelor de penalizare. Ce vor trebui să facă în schimb

Senatul a aprobat, luni, un proiect de lege care prevede că şoferii pot cere anularea a două puncte de penalizare în urma vizionării unor materiale educative despre urmările grave ale neatenţiei în trafic sau ale unui comportament neadecvat la volan.

”În cazul aplicării a două puncte de penalizare, altele decât cele două premergătoare suspendării permisului de conducere, titularul acestuia poate cere anularea acestor două puncte în urma prezentării dovezii faptului că a participat la vizionarea unui film educativ, realizat de Poliţia Română, despre efectele nerespectării regulilor în trafic.

Conducătorul auto poate face această solicitare o singură dată într-un interval de şase luni. Vizionarea acestor filme educative din domeniul siguranţei rutiere se va face în structurile şi la partenerii aprobaţi de Poliţia Română, cu drept de eliberare a dovezii de participare la vizionare”, se arată într-un amendament la proiectul iniţiat de senatorul PNL Mario-Ovidiu Oprea.

Potrivit iniţiatorului, această măsură este o practică întâlnită şi în alte state, cu rezultate pozitive în ceea ce priveşte corectarea voluntară a unor acţiuni greşite la volan.

”Pedepsirea încălcării Codului rutier este astfel dublată de educaţie rutieră şi conştientizarea pericolului pe care îl constituie comportamentul greşit la volan”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, suspendarea permisului pentru posesorii cu o vechime mai mică de un an se va face la cumularea a 12 puncte, aţă de 15 cum este cazul celorlaţi şoferi.

”De o importanţă covârşitoare este înţelegerea responsabilităţii enorme pe care o avem în calitate de conducători auto, chiar de la bun început”, motivează Oprea reducerea număruluid e puncte pentru şoferii începători.

Proiectul a fost aprobat cu 85 de voturi ”pentru” şi două abţineri.

Senatul a fost prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top