Connect with us

Știri

SOLSTITIUL DE IARNA: Traditii si obiceiuri in cea mai lunga noapte din an

Solstitiul de iarna are loc marti, pe 22 decembrie, la ora 6:48. Noaptea de 21 decembrie va fi cea mai lunga din an, iar ziua de 22 decembrie este cea mai scurta. Se considera ca acum va fi prima zi de iarna astronomica.

Solstitiul de iarna aduce o zi de 8 ore si 50 de minute si o noapte lunga de 15 ore si 10 minute. Solstitiile au loc datorita inclinarii axei Pamantului fata de planul orbitei cu aproximativ 66 de grade, motiv pentru care inclinarea fata de ecuator devine de 23 de grade. Iar daca pe 22 decembrie e cea mai scurta zi din an, pana pe 21 iunie (la solstitiul de vara), ziua va deveni din ce in ce mai lunga.

Tot de pe 21 decembrie, activitatea LUNII va atinge nivelul maxim, iar Soarele va functiona la capacitatea sa minima. Asadar, influenta energetica a Lunii asupra oamenilor creste – aceste zile sunt potrivite pentru autoanaliza, pentru a evalua cum a decurs anul pentru fiecare dintre noi si pentru a vedea ce ne propunem in 2016.

CITESTE SI: Cum afecteaza SOLSTITIUL DE IARNA fiecare ZODIE

Solstitiul de iarna. TRADITII SI OBICEIURI

In popor se crede ca noaptea de 21 decembrie este MAGICA si ca acest moment astronomic – solstitiul de iarna – are un remarcabil efect asupra noastra.

Evenimentul era marcat de stramosii nostri printr-un obicei: se urcau pe munte cu tortele aprinse, in noaptea de 21 decembrie, pentru a intampina rasaritul soarelui. Se spuneau rugaciuni, apoi se tineau petrecri in jurul focului.

Pe vremea romanilor, in aceste zile erau marcata Saturnaliile (17-23 decembrie) – sarbatori inchinate zeului Saturn si sotiei sale Ops, care erau reprezentarile rodniciei pamantului. Se imparteau frunze de laur, smochine si turta dulce – asa cum se obisnuieste acum la noi de ANUL NOU.

Solstitiul de iarna. TRADITII SI OBICEIURI

O alta interpretare pentru solstitiul de iarna este ca in aceasta noapte se deschid cerurile si strafundurile, iar BINELE si RAUL intra intr-o batalie.

Stramosii marcau solstitiul de iarna prin obiceiuri rudimentare – sacrificii umane si jertfe.

Istoria Romaniei prezinta un moment istoric care, coincidenta sau nu, a avut loc in NOAPTEA CEA MAI LUNGA, de solstitiul de iarna : Revolutia din decembrie 1989, cand multi si-au pierdut viata pentru dreptate si libertate.

Asadar, se poate spune ca noaptea magica de 21 decembrie, de solsitiul de iarna, are influente majore asupra oamenilor, datorita energiei pe care o aduce – este un nou inceput, este o noua sansa si reprezinta ocazia ca fiecare sa priveasca spre viitor cu limpezime si claritate! Energiile transmise de evenimentele astronomice ne ajuta sa o luam de la capat!

Solstitiul de iarna. TRADITII SI OBICEIURI

Cand va avea loc solstitiul de iarna in anii urmatori

2016 – 21 decembrie
2017 – 21 decembrie
2018 – 22 decembrie
2019 – 22 decembrie
2020 – 21 decembrie

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top