Mâine, pe data de 21 iunie, va avea loc solstițiul de vară 2019. Va fi cea mai lungă zi din an și cea mai scurtă noapte. După aceea, ziua începe să scadă treptat și noaptea să se mărească. Asta se va întâmpla până pe data de 21 decembrie, când va avea loc solstiiul de iarnă. Tot pe data de 21 iunie este și Ziua Mondială a Soarelui. De-a lungul timpului au apărut mai multe tradiții și superstișii legate de solstițiul de vară. Află despre ce este vorba.
Solstițiul de vară este momentul care marchează începutul verii astronomice. Începând din acest moment, ziua se va scurta și va deveni egală cu noaptea. Asta se va întâmpla la echinocțiul de toamnă.
În trecut, solstițiul de vară era un moment de bucurie. Asta deoarece era legat de strângerea recoltei. Inițial, cele două evenimente coincideau. Însă, bicerica a considerat acea sărbătoare păgână. Drept urmare, s-a mutat pe data de 24 iunie, aceasta fiind ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.
Denumirea solstițiului își are originile în limba latină și se traduce prin ”soarele oprit”. Acest eveniment se petrece în fiacre an. De-a lungul timpului au apărut mai multe tradiții și supertiții ce au fost legate de evveniment. Se crede, de exemplu, că solstițiul de vară favorizează unele magii puternice. Acestea își pot lăsa amprenta într-un mod favorabil asupra schimbărilor în dragoste, sănătate sau în ceea ce privește prosperitatea.
Se crede că energia solstițiului de vară este reprezentată de energia pasiunii, a vitalității, a belșugului și a creativității.
În trecut, solstițiul de vară era un moment prielnic pentru a găsi și a folosi apa magică. Se credea că îmbăierea în lacuri sau râuri în acea zi are un efect benefic, curativ, asupra oamenilor. De asemenea, era și un ritual de renaștere.
În anumite locuri, oamenii se spălau cu roua adunată în ajunul solstițiului de vară. Aceasta era o practică magică de înfrumusețare. În alte regiunni, se considera că îmbăierea cu apă și ierburi în noaptea solstițiului reprezenta o cură prin care se rădobândeau sănătatea și vigoarea.
Acest articol a fost actualizat la: 21 iunie 2019 9:57