Connect with us
Hillary Clinton își menține avansul în sondaje în fața republicanului Donald Trump, cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Știri

Sondaj alegeri SUA 2016: Hillary Clinton 45%, Donald Trump 41.6% în intențiile de vot

Distanța dintre Hillary Clinton și Donald Trump s-a micșorat în sondaje. Motivul pare a fi relansarea scandalului e-mailurilor către FBI, la o săptămână de la startul alegerilor prezidențiale din SUA

Clinton înregistrează 45% din intențiile de vot, în vreme ce Trump este creditat de sondaje cu 41.6%.

„Nu putem fi distraşi de orice zgomot în mediul politic, trebuie să ne concentrăm în continuare”, a declarat Clinton într-un turneu la Fort Lauderdale, referindu-se voalat la anunţul de vineri al directorului FBI James Comey cu privire la o nouă ramificaţie în dosarul e-mailurilor.

„Când eşti trântit, ceea ce contează este să te ridici”, a spus Clinton la alt miting, la Wilton Manors. Comey nu a dat detalii despre această nouă ramificaţie, dar a precizat că nu ştie dacă va fi semnificativă, scrie news.ro.

Citește și: Donald trump, declarație halucinantă: „Ar trebui să anulăm alegerile și să…”

Potrivit presei americane, mii de e-mailuri de la Departamentul de Stat au fost găsite recent pe un laptop care-i aparţine lui Anthony Weiner, soţul lui Huma Abedin, o colaboratoare foarte apropiată a lui Clinton.

Weiner, de care Huma Abedin s-a despărţit în august, este vizat de o anchetă pentru că a trimis SMS-uri cu caracter sexual unei adolescente în vârstă de 15 ani, iar în cadrul acestei anchete au fost descoperite e-mailurile.

Această descoperire datează de mai multe săptămâni, potrivit CNN.

FBI-ul nu nu s-a uitat încă în e-mailuri, având nevoie de alt mandat decât cel pe care-l deţine pentru a ancheta cu privire la SMS-urile lui Weiner.

Biroul a obţinut acest mandat duminică seara, potrivit NBC.

Scandalul Clinton – FBI

Duminică seara târziu, liderul minorităţii democrate din Senat, Harry Reid, i-a scris directorului FBI – un republican numit de Obama în 2013 – pentru a-şi exprima îngrijorarea cu privire la „două măsuri” care par, în opinia sa, „să ajute un partid împotriva celuilalt”.

Legea le „interzice conducătorilor FBI să-şi folosească autoritatea oficială pentru a influenţa un scrutin. Prin acţiunea dumneavoastră partizane, aţi putea să fi încălcat legea”, scrie Reid.

În acest context tensionat, tabăra lui Clinton şi-a îndreptat tirurile către James Comey. În schimb, Donal Trump savurează momentul.

„Este o acţiune fără precedent, care rupe cu politica departamentelor Justiţiei, democrat şi republican”, a denunţat la CNN preşedintele echipei de campanie a lui Clinton John Podesta.

Citește și: Trump o acuză pe Hillary Clinton că va provoca Al Treilea Război Mondial

El a spus că James Comey a „trecut peste sfatul conducătorilor de rang înalt de la Departamentul de Justiţie” anunţând această ramificaţie a anchetei într-o scrisoare adresată Congresului, care a făcut-o publică.

El a amintit că acest departament, în subordinea căruia se află FBI, are tradiţia „să nu se amestece în alegeri”.

Robby Mook, directorul de campanie al lui Clinton, a cerut, la fel ca fostul secretar de Stat, ca „toate informaţiile să fie puse pe masă”.

Donald Trump, optimist în privința șanselor sale

Donald Trump, care îşi făcea campanie duminică în Nevada, Colorado şi New Mexico, a vorbit despre o „bombă”.

„Corupţia lui Hillary face bucăţi principiile pe care a fost fondată ţara noastră”, a declarat el la Las Vegas. El a acuzat-o pe adversara democrată de „comportament criminal deliberat”.

„Suntem, acum. în frunte în numeroase sondaje, dintre care multe au fost realizate înainte de anunţarea anchetei penale de vineri”, a spus Trump. „Vom câştiga”, a subliniat el.

Directoarea sa de campanie Kellyanne Conway a apreciat, la Fox News, că, dacă directorul FBI nu şi-ar fi anunţat ancheta suplimentară, ar fi putut să fie acuzat de amestec în alegeri.

Scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton îşi are originea în faptul că a ales să folosească un serve privat atunci când era secretar de Stat şi nu pe cel securizat de la Departament, cu riscul de a pune în pericol anumite e-mailuri clasificate secrete.

O anchetă a conchis, în iulie, că nu există motive să fie declanşată o procedură penală, far că Hillary Clinton a dat dovadă de o „neglijenţă extremă”.

Candidata democrată se află luni în campanie în Ohio, unde sunt prevăzute mitinguri la Cleveland şi Cincinnati.

Adversarul ei republican se duce, în schimb, în Michigan.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top