Știri

Sora jandarmului filmat în timp ce lovea protestatarii, condamnată la închisoare

Noi informații apar în cazul jandarmului buzoian Răducu Şerban, filmat cum lovea protestatarii din Piaţa Universităţii din Capitală.

Sora jandarmului a fost condamnată la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă.

Mihaela Burnel, fostă Şerban, a intrat în invăţământ în anul şcolar 2013-2014. În vara anului 2015 a avut un incident cu un elev de clasa a VI-a de a Şcoala din Padina, pe care l-a pălmuit în faţa clasei.

Părinţii copilului au mers să discute cu profesoara şi apoi s-au adresat Poliţiei care a deschis un dosar penal.

Dosarul a ajuns în instanţă, iar magistraţii Judecătoriei Pogoanele au condamnat-o pe sora jandarmului în septembrie 2016 la 6 luni de închisoare.

Atunci a primit închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă

Cum decizia Judecătoriei Pogoanele nu era definitivă profesoara Mihaela Burnel a făcut apel. În luna noiembrie Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia, decizia Judecătoriei Pogoanele rămânând definitivă.

Imagini cu jandarmul care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale provocând reacţii vehemente.

Citeşte şi Jandarmeria, precizări de ultim moment. Arme albe descoperite la proteste

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, face precizări oficiale după incidentele de la protestul din Piața Universității și perchezițiile efectuate de jandarmi.

Aproximativ 15.000 de persoane protestează în centrul Capitalei sâmbătă seara, în special împotriva puterii politice și a modificării legilor justiției.

„Înspre jandarmi au fost aruncate obiecte periculoase. Asupra unui protestatar s-a găsit o bâtă acum cinci minute”, a declarat Enache, precizând că anterior, în urma filtrelor instituite la punctele de acces în Piață, s-au mai găsit un pistol de jucătie, o șurubelniță, un box și un cuțit de vânătoare.

Arme albe găsite de jandarmi la protestele din Piața Universității

„Persoanele au fost conduse la secția de poliție pentru verificări și pentru luarea măsurilor de rigoare”, a precizat reprezentantul Jandarmeriei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București a declarat că se vor efectua în continuare percheziții în Piață.

„În continuare vom menține aceste filtre, în ciuda nemulțumirilor. Vrem ca oamenii să fie în siguranță. Vom lua toate măsurile pe care le considerăm necesare ca oamenii să ajungă sănătoși înapoi acasă. Toate persoanele se pot exprima pașnic în spațiul public”, a mai afirmat Enache.

Reprezentantul Jandarmeriei a refuzat să facă o estimare a numărului de persoane aflate în Piața Universității. Nici numărul jandarmilor nu a fost dezvăluit, din motive de siguranță.

Citeşte şi Programul băncilor şi al oficiilor poştale pentru 24 ianuarie

Oficiile poştale şi unităţile bancare sunt închise în 24 ianuarie, la împlinirea a 159 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.

Însă vor rămâne deschise băncile din unele centre comerciale.

Compania Naţională Poşta Română a anunţat că miercuri, 24 ianuarie, toate subunităţile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.

“Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române este declarată zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale prezentate în data de 23 ianuarie 2018 să înregistreze timpi mai mari de circulaţie”, se arată în comunicat.

Ziua de 24 ianuarie este nelucrătoare şi în cazul Raiffeisen Bank

Unităţile BRD vor fi închise miercuri, cu excepţia celor din centrele comerciale care vor fi deschise în 24 ianuarie.

”Ziua de 24 ianuarie 2018 este zi nelucrătoare în unităţile Raiffeisen Bank, inclusiv pentru departamentul Servicii Clienţi (Call Center).

Vor funcţiona însă agenţiile din mall-uri, reţeaua Selgros şi supermarket-uri. Call Center-ul băncii va asigura asistenţă permanentă pentru carduri, serviciile Smart Mobile, Raiffeisen Online şi clienţii de top”, a anunţat banca.

Românii se vor bucura miercuri, 24 ianuarie, de o zi liberă. Este al doilea an la rând când angajații cu program obișnuit de lucru (luni – vineri) beneficiază de această zi liberă pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul muncii.

În această zi, salariații primesc liber de la angajator

De asemenea, elevii și studenții nu vor efectua cursuri în această zi.

Există însă și persoane care sunt obligate să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. În acest caz, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede Codul muncii.

La 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau Unirea Mică.

Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.

Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Share
Scris de
Ais Cristian