Sorina Pintea: „Am gândit un plan de restructurare la Agenţia Naţională de Transplant”

02.05.2018
Sorina Pintea: „Am gândit un plan de restructurare la Agenţia Naţională de Transplant”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a gândit un plan de restructurare a Agenţiei Naţionale de Transplant, care să urmărească şi transparentizarea procedurilor.

“Pot să vă spun doar că am gândit un plan de restructurare a Agenţiei Naţionale de Transplant. (…) Cu siguranţă trebuie restructurată. În primul rând, este vorba şi de transparentizarea procedurilor, de tot ceea ce se întâmplă acolo.

Nu vreau să acuz pe nimeni, nu am acuzat niciodată, vreau doar ca lucrurile să meargă mult mai bine”, a afirmat Pintea, la sediul Ministerului Sănătăţii.

Sorina Pintea a adăugat că a discutat şi cu reprezentanţii Eurotransplant în vederea reluării negocierilor privind afilierea României la această organizaţie.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu, primele declarații după protestul Sanitas: „Nu schimbăm nimic”

“Am discutat şi cu cei de la Eurotransplant, am avut săptămâna trecută discuţii cu ei. Putem relua negocierile pentru că avem totuşi pacienţi mulţi pe listele de aşteptare. (…) Sunt mai multe organizaţii gen Eurotransplant în Europa şi fiecare are o cotizaţie anuală.

Pe de altă parte, este foarte bine că s-a început transplantul pulmonar în România, este foarte important, este un mare pas înainte, spun eu, pentru că trebuia să facem şi asta”, a susţinut ministrul.

Potrivit Sorinei Pintea, legea transplantului a fost retrasă din “transparenţă decizională” pentru că au fost nenumărate propuneri, “nenumărate contradicţii” legate de forma care a fost prezentată.

Ordinul de ministru privind decontarea procedurilor va fi modificat în interesul pacienților

Ea a informat totodată că ordinul de ministru privind decontarea procedurilor medicale privind transplantul pulmonar va fi modificat astfel încât pacienţii care au suferit intervenţii în afara României să îşi poată continua tratamentul.

Citește și: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dezvăluit când vin primele doze de imunoglobulină

“Până la urmă va trebui să facem o modificare a Ordinului 50 astfel încât ei să îşi poată continua tratamentele pe care le-au început acolo unde a avut loc transplantul. Ordinul este neschimbat din 2004, deci categoric necesită updatări.

Eu am dat un termen, în aproximativ două luni, având în vedere că este nevoie să se întrunească şi comisiile de specialitate, dar, până atunci, putem utiliza formularul E112 pentru deplasarea lor acolo unde sunt trataţi. (…) Cu siguranţă acest ordin va fi modificat”, a completat ministrul.

Foto: Hepta.ro