Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, consideră că nu se poata da vina pe acinetobacter că a ucis pacienții de la Institutul ”Marius Nasta” din București, în condițiile în care aceștia aveau multiple afecțiuni și prognostic rezervat încă de la internare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sorina Pintea a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă, că infecții asociate există nu numai în România, ci în toată lumea, important fiind ca acestea să fie raportate, să fie minimizate efectele, să fie prevenite.
”La <> a fost focar. Există infecții asociate, nu numai în România, ci în toată lumea aceasta, important este să le raportăm, să minimizăm efectul acestora, să prevenim. Acești pacienți care au decedat la <> erau cu multiple co-morbidități, cu prognostic rezervat încă de la internare. Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri din țară, cazuri terminale, deci nu putem da vină pe bacterie că a ucis acești pacienți, nici vorbă. Erau pacienți tarați, cu prognostic rezervat din start”, a spus Pintea.
Ministrul Sănătății susține că a fost de acord cu luarea unei decizii radicale, și anume de închidere a blocului operator, aceasta fiind una absolut normală când situația o cere.
”Până la urmă trebuie să facem odată ordine în sistem, să facem ce trebuie. Avem reguli, să le aplicăm”, a mai spus Sorina Pintea.
Întrebată dacă ancheta de la Institutul ”Marius Nasta” și raportarea către DSP București s-a făcut târziu, ministrul Sănătății a afirmat că ancheta epidemiologică încă nu este finalizată.
”Posibil să fi fost 18 decese la <>, nu neapărat din cauza infecțiilor, doar a acelei bacterii, s-ar fi putut să fie și alte infecții. Ancheta epidemiologică va merge în urmă, să vadă ce s-a întâmplat. Au fost raportate infecții și în ianuarie, dar peste un anumit număr este focar. Până la urmă vom ști ce s-a întâmplat”, a menționat Pintea.
Aceasta a precizat că pacientul care a venit de la Spitalul ”Matei Balș” nu a infectat alți pacienți, deoarece avea o tulpină diferită de a celorlalți.
”Ministerul Sănătății știa că la <> este nevoie de reparații capitale. S-au făcut renovări sporadice. Trebuie să separăm partea de pneumologie, de partea de tuberculoză. Eu aș opina că trebuie un spital nou și separat”, a mai subliniat Sorina Pintea.
Trei pacienți ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală au decedat în urma infecţiei cu acinetobacter.
În total au fost şase persoane suspecte de infectarea cu această bacterie, dintre care trei au murit, iar o altă persoană, o femeie, se află în stare gravă.
Direcția de Sănătate Publică a decis, marți, oprirea activității blocului operator și a secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din cadrul Institutului „Marius Nasta” din Capitală deoarece rezultatele analizelor privind infecțiile intraspitalicești nu au fost conforme.
Colectivul de epidemiologi din cadrul DSPMB a considerat necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Acinetobacter baumanii în cadrul institutului.