Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri că se vor simplifica procedurile pentru accesarea unui tratament în străinătate în cazul în care în România nu există acel tratament.
De asemenea, în cazul în care medicii români spun că este prea complicat să se facă anumite transplanturi pulmonare în ţară, atunci pacienţii pot alege să facă intervenţia în străinătate.
„Dacă medicii din România spun că este prea complicat să faci transplantul în România, atunci pacientul poate să aleagă să facă transplantul în străinătate„, a afirmat Pintea, după ce a participat la întâlnirea Boardului Internaţional de Prevenire şi Control al infecţiilor cu HPV.
Ea a adăugat că proiectul de ordin de ministru referitor la acest subiect este publicat în transparenţă decizională şi presupune simplificarea procedurilor pentru accesarea unui tratament în străinătate atunci când în România nu există.
Citește și: Sorina Pintea: „S-a decis modificarea Legii salarizării. A fost aplicată uneori subiectiv”
„Ordinul 50 (proiectul de ordin – n.r.) este publicat pe transparenţă decizională. El presupune simplificarea procedurilor pentru accesarea unui tratament în străinătate, atunci când în România nu există. Există nişte specificaţii legate de transplantul pulmonar.
Adică, pacienţii care nu pot face în România, pot să meargă în străinătate în continuare, pot să meargă la control. Urmează să semnez ordinul de ministru, astfel încât aceşti pacienţi să beneficieze de servicii. Toţi care au făcut transplantul la Viena pot să plece acolo, toţi”, a explicat ministrul Pintea.
Ea a spus că, din acest punct de vedere, are un „feedback negativ”/
„Din păcate, am un feedback negativ. Nu am rezolvat problema şpăgii. Chiar astăzi citeam nişte elemente legate de faptul că există spitale unde se mai dă şpagă. M-ar fi interesat dacă actul medical este condiţionat, deşi nu cred.
Citește și: Sorina Pintea: „Am gândit un plan de restructurare la Agenţia Naţională de Transplant”
Cred că ne-a intrat în sânge să mergem la medic şi să dăm plicul. Noi toţi să facem asta – să nu mai dăm„, a spus Pintea, după ce a participat la întâlnirea Board-ul Internaţional de Prevenire şi Control a infecţiilor cu HPV, organizat împreună cu Societatea Română de Microbiologie.
Referindu-se la chestionarele pe care le completează pacienţii în spitale, Pintea a spus că acest mecanism funcţionează, însă pacienţii nu au încă încredere în anonimatul respectivelor chestionare.
„Chestionarele (n.r. – de feedback) au fost introduse în 2016 şi dacă vă uitaţi pe site-ul Ministerul Sănătăţii publicăm rapoarte trimestriale, funcţionează, dar din păcate oamenii nu au încredere în anonimatul respectivului chestionar. El este foarte safe”, a spus Sorina Pintea.