Șpagă cadrelor medicale. Spitalul Județean din Bistrița cere pacienților să scrie că nu le va oferi asistentelor și medicilor mită. Bolnavii semnează la internare, un formular special prin care promit că nu vor da bani și sunt îndemnați să reclame dacă vreun cadru medical le cere bani.
Pacienții Spitalului Județean din Bistrița semnează să nu le dea mită asistentelor și medicilor. Aceștia sunt nevoiți să semnze un formular, înainte de internare, unde promit că nu vor da bani și sunt îndemnați să reclame dacă vreun angajat al spitalului le cere acest lucru.
Acest formular face parte dintre documentele necesare internării în Spitalul Județean din Bistrița. Reprezentantul spitalului susține că majorarea asistentelor și medicilor nu a fost suficientă.
„Veriga principală a acestei probleme este pacientul pentru că pacientul are bani în mână și el este punctul de plecare„, precizează GabrielLazany, managerul spitalului.
Documentul, cuprinde ,și taxele legale pe care pacienții internați trebuie să le plătească. Pacientii sunt informații în momentul internării, că trebuie să plătească suma de 10 lei, reprezentând coplata la externare. Persoanele care se internează la cerere vor plăti suma de 20 de lei. Managerul spitalului susține că i se pare normal ca medicii și asistentele să își facă treabă fără a li se oferi mită. „Mi se pare ceva corect, ca medicii să nu ia mită pentru că au un salariu ca fiecare angajat„.
De asemenea, în mai multe spitale din țară, au fost puse afișe în care pacienții sunt anunțați că angajații spitalelor nu primesc mită.
Șpaga a devenit o practică în spitalele din România. Potrivit unui studiu Anti-Bribery Synergy, Pe primul loc se află Spitalul Universitar de Urgență din Capitală.
153 de pacienți ai spitalului au declarat că au fost nevoiți să ofere șpagă cadrelor medicale pentru a fi băgati în seamă. Pe locul doi, se află Spitalul Universitar de Urgență Brăila, iar pe locurile trei și patru, se adlă Spitalul Clinic Sf. Ioan din București și SPitalul Filantropia.