În plină carantină, cei care au nevoie să vorbească, cu cineva au această posibilitate la un număr de telefon gratuit. Această linie telefonică oferă sprijin psihologic pentru cei izolați la domiciliu. Ce pot cere oamenii la acest număr de telefon, află în articolul de mai jos.
Departamentul pentru Situații de Urgență a lansat o nouă linie telefonică de tip TelVerde prin care se oferă suport psihologic și sprijin social oamenilor izolați. Cei izolați la domiciliu au cea mai mare nevoie de sprijin psihologic în condițiile pandemiei de coronavirus.
Departamentul pentru Situații de Urgență – DSU își continuă colaborarea cu societatea civilă. Alături de Asociația Proacta EDU vor să ajute cetățenii prin lansarea unei noi linii telefonice de tip TelVerde. Această linie este pusă la dispoziție de operatorul de telefonie fixă Digi România.
Prin intermediul proiectului „Voluntarii Împreună” desfășurat la nivelul DSU, va fi pun în operațiune un nou număr de telefon. La acest număr de telefon apelanții pot beneficia de suport psihologic și sprijin social.
Numărul de telefon 0800070030 poate fi apelat gratuit din orice rețea în interval 08:00 – 24:00, de luni până sâmbătă, conform unui comunicat de presă al DSU.
Acest număr de telefon este complementar unuia exclusiv informării cetățenilor despre coronavirus, dar și platformelor „FiiPregătit și #CeTrebuieSăFac. Acestea sunt disponibile la numărul TelVerde 0800800358 încă din data de 27 februarie la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică, conform DSU.
Autoritățile au recomandat ca apelurile la 112 să fie făcute doar pentru situații de urgență. Solicitarea de informații legate de virus sau pentru sprijin psihologic sau sprijin social, cetățenii pot să apeleze cele două linii TelVerde în funcție de nevoi.
Operatorii TelVerde pot face legătura între apelanți și comunitățile suport în contextul situațiilor de stres, tensiune, frică sau anxietate din perioada pandemiei de Covid-19. Astfel populația va primi răspuns sau sprijin aferent situației în care se găsește.
„Această iniţiativă vine în sprijinul populaţiei României într-un moment dificil în care adaptabilitatea şi rezilienţa psihologică sunt elemente importante pentru echilibrul uman. Particularitatea acestui proiect constă în faptul că regrupează o comunitate diversă, inclusiv experţi, reprezentanţi ai mediului asociativ, minorităţi, persoane cu dizabilităţi etc.”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful DSU.
Prin intermediul proiectului „Voluntarii Împreună” se va centraliza problemele de ordin psiho-emoțional de pe teritoriul țării. De altfel, se va pune la dispoziție o infrastructură de voluntari care să acopere toată țara.
Entitățile juridice interesate să ajute acest proiect pot trimite un e-mail pe adresa: voluntar@fiipregatit.ro. Apoi vor fi contactaţi în cel mai scurt timp, menţionează DSU.