Guvernul României și autoritățile s-au hotărât să-și lanseze un site de știri oficiale unde vor fi publicate informații de interes național pentru a combate fake news-ul din aceasta perioadă. Apelul autorităților este ca cetățenii să se informzeze doar din surse oficiale și pentru că erau prea multe surse la un loc, aceștia le-au unit pe www.stirioficiale.ro.
Pe site-ul www.stirioficiale.ro găsești toate anunțurile făcute de Ministerul Sănătații, Comisia pentru situații de criză, declarații text sau video ale președintelui sau ale premierului României și orice alte autorități care gestionează situația de urgență.
O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Trăim intr-o realitate fără precedent la nivel global așa că o informare corectă este esențială pentru a ajunge la un nivel de stabilizare.
Știrioficiale.ro este un proiect realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică. Proiectul este realizat în cadrul Code for Romania Task Force în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României și Departamentul pentru Situații de Urgență.
Informațiile publicate pe stirioficiale.ro reprezintă sursa oficială de informare pentru public și reprezentanții media elaborată în parteneriat cu Guvernului României cu referire la situația în plină desfășurare, cauzată de răspândirea infecției cu Coronavirus. Proiectul digital știrioficiale.ro face parte dintr-un ecosistem de mai multe soluții digitale dezvoltate de voluntarii Code for Romania, menit să lupte cu efectele COVID-19 și va funcționa ca punct central de informare despre situația din România.
Din panică și/sau din lipsă de cunoștințe, utilizatori care au fie intenții bune, fie rele pot răspândi informații eronate în media online sau cea tradițională (presă scrisă, radio sau tv etc). În situații de urgență, acest lucru poate provoca luarea de acțiuni incorecte și poate duce la creșterea nivelului de teamă și de incertitudine în rândul populației.
Rețelele sociale pot contribui la propagarea informațiilor false ca urmare a faptului că oamenii nu cunosc canalele oficiale de informare și din lipsa protocoalelor de diseminare de informații provenite din grupurile media. Este de așteptat ca, în situații de criză, fenomenul diseminării de informații din surse neoficiale să se amplifice ca urmare a stării de panică a populației.”, se arată în descrierea site-ului stirioficiale.ro.
Acest site foloseste cookies.
Read More