Subiecte Simulare Română Evaluare Națională 2017. Elevii de clasa a VIII a intră în focurile pregătirii pentru evaluarea națională, fostul examen de capacitate.
Luni, 13 martie, are loc prima dintre cele două probe, anume proba la limba și literatura română. Proba începe la ora 9.00, moment în care se vor deschide plicurile sigilitate care contin subiectele unice. Accesul elevilor este permis în clase până la 8.30.
Subiectele la simularea de la Limba Română a evaluării naționale 2017 vor fi oferite de huff.ro, imediat ce vor fi disponibile. Vă vom prezenta și baremul de corectare dar și rezolvare oferită de edu.ro.
Elevii au la dispoziție două ore pentru redactarea lucrării scrise, din momentul în care s-au distribuit subiectele pentru fiecare.
Proba va consta din două subiecte, fiecare având două subpuncte, A și B. Zece puncte din totalul de 100 vor fi acordate din oficiu. Nota finală se calculează prin împărțirea la zece a punctajului obținut.
Profesorii le recomandă elevilor să repete bine definițiile, trăsăturile și genurile literare. Totodată, aceștia recomandă și ca viitorii liceeni să fie foarte atenți la modul în care interpretează textele literare.
Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ în acest scop.
Candidații care refuză depozitarea obiectelor nu vor fi primiți în examen.
Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Totodată, elevii nu au voie să comunice între ei sau cu exteriorul sau să utilizeze căști de copiat. Cei care vor fi prinși încălcând aceste reguli vor fi eliminați din sala de examen.
Notele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația exceptională în care se doreşte consemnarea notei în catalog, elevul trebuie să solicite acest lucru profesorului.
13 martie – Limba şi literatura română – proba scrisă
14 martie – Limba şi literatura maternă – probă scrisă
15 martie – Matematică – probă scrisă
31 martie – Afişarea rezultatelor la unitățile de învățământ
La Subiectul 1, elevii au avut poezia „Varful dealului” de Ioan Pilat. Pentru punctul B copiii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte in care sa demonstreze apartenenta la specie a pastelului „Varful dealului”, iar la subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut de raspuns la 6 cerinte formulate pe baza textului „Grupa Muntilor Banatului-Piticii Carpatilor” scris de Danut Calin.
La punctul B, elevii de au avut de redactat, in 150-250 de cuvinte, o intamplare reala sau imaginara petrecuta in timpul unei excursii.
Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Educaţiei, 44,05 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simularea evaluării naţionale, au obţinut rezultate peste 5. La simularea din anul 2016, rata de prezenţă s-a situat la 90,71 la sută din totalul celor 187.006 elevi de clasa a VIII-a, iar 166.498 de elevi au participat la toate probele.
Cele mai multe medii sunt între 5 şi 5.99 (22.422), între 6 şi 6,99 sunt 19.109 medii, 15.985 de medii între 7 şi 7,99, 11.989 de medii între 8 şi 8,99, 3.850 de medii între 9 şi 9,99, respectiv şapte medii de 10, se mai spune în acelaşi comunicat.
În ceea ce priveşte rezultalele pe discipline, reprezentanţii ministerului Educaţiei au transmis „că procentul notelor peste 5 a fost de 60,54% (prezenţă – 90,71%) la proba de Limba şi literatura română, respectiv 32,60% (prezenţă – 90,20%) la matematică. La proba de Limba şi literatura maternă, din 10.170 de elevi prezenţi, circa 76% au reuşit să obţină note peste 5”.
Cele mai multe medii peste 5 au fost obținute în București – 60,57%. Capitala a fost urmată de Brăila 58.50% și de Cluj 55.33%.
Acest articol a fost actualizat la: 13 martie 2017 16:00