Știri

Tăierile ilegale de pădure vor putea fi depistate prin satelit

Tăierile ilegale de pădure vor putea fi depistate prin satelit mulțumită unui sistem inovator prin care autoritățile, dar și cetățenii vor putea vedea cine, unde și cu avizul cui, taie anumite zone împădurite.

Vineri, în prezența ministrului Cristina Pașca Palmer, a fost prezentat programul soft care urmărește exploatările ilegale de masă lemnoasă. Folosind imagini satelitare, portalul operează cadrele recepționate și le suprapune în timp real pe hărți electronice. În funcție de calitatea echipamentelor folosite, autoritățile pot depista cu precizie cine taie ilegal masă lemnoasă.

Tăierile ilegale de pădure vor fi mult mai ușor de monitorizat

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a descris pe larg modul de funcționare al noului program.

Sistemul este un portal web, disponibil la adresa inspectorulpadurii.ro. Prin noua aplicație, orice tăiere ilegală va genera o alertă către organele abilitate. Se poate afla cine taie, unde se taie, când se taie, cu acordul cui se taie și totul în timp real. Sistemul este deja creat, iar în perioada următoare se vor încărca datele în acesta. Datele vor fi încărcate manual. Cred că, în prima parte a anului 2017, vom avea toate datele introduse în sistem. După părerea mea, cel târziu până mai — iunie 2017, această hartă trebuie să fie completă.”, a explicat Cristina Pașca Palmer.

Costurile implementării unui astfel de sistem ajung până la 30.000 de euro. Firma care s-a ocupat de întregul proces este Indaco:”Suma este infimă dacă ne gândim la cât ne-au costat defrișările ilegale și câte milioane de euro s-au cheltuit pe sisteme software nefuncționale.”, completează același ministru.

Citește și:GALERIE FOTO: Cum a reusit omul sa distruga Pamantul

Având în vedere ritmul îngrijorător de alert cu care se defrișează pădurile României, programul acesta vine ca o soluție mai mult decât viabilă. La ora actuală, România ocupa locul 11 în Europa în ceea ce privește suprafața împădurită. Țara noastră este devansată numai de state mult superioare ca suprafață totală, precum Rusia, Germania sau Ucraina.

Problema defrișărilor ilegale s-a accentuat în special după căderea comunismului. Principalele cauze ar fi lipsa unui cadrul legal puternic, dar și ineficiența acțiunii autorităților.

Share
Scris de
George Vintilă

Acest site foloseste cookies.

Read More