Bilanţul victimelor taifunului Mangkhut în Filipine a urcat la 29 de decese şi 13 persoane dispărute, a precizat un oficial guvernamental, potrivit dpa. Taifunul se îndrepta duminică spre Hong Kong şi Macao.
Cea mai mare parte a victimelor – 24 de persoane – şi-au pierdut viaţa în alunecările de teren care au avut loc în Cordillera, o regiune din nordul ţării, potrivit lui Francis Tolentino, consilier prezidenţial însărcinat cu măsurile guvernamentale de ajutorare.
Printre victime s-au aflat familii care nu şi-au părăsit locuinţele în ciuda ordinelor de evacuare, a spus acesta în cadrul unei informări pentru preşedintele Rodrigo Duterte, care a vizitat oraşul Tuguegarao, una dintre zonele puternic afectate de Mangkhut.
„Autorităţile au făcut tot ce era posibil pentru a pune în aplicare evacuarea populaţiei, dar unele regiuni sunt foarte îndepărtate”, Tolentino i-a spus lui Duterte. „Mâine vom începe faza de reabilitare, repunerea în funcţiune a liniilor de electricitate şi a alimentării cu apă”.
După ce a făcut ravagii în Filipine, Mangkhut se îndrepta duminică spre China şi Hong Kong. Autorităţile chineze au avertizat că acesta ar putea fi cel mai mare taifun de anul acesta şi au emis nivelul maxim de alertă, cu avertizări de valuri înalte şi inundaţii. Zeci de mii de persoane au fost evacuate în locuinţe mai sigure.
Precipitaţiile şi vânturile puternice au început deja să afecteze Hong Kong, iar autorităţile au avertizat că Mangkhut ar putea fi mai sever decât Hato, care a lovit regiunea anul trecut.
Printre măsurile preventive luate în regiune, sute de curse aeriene au fost anulate, iar transportul public a fost limitat.
Macao se pregăteşte de asemenea pentru fenomenul meteorologic de amploare, iar autorităţile au dispus închiderea cazinourilor astfel încât oamenii să se poată pună la adăpost. Anul trecut, taifunul Hato a făcut zece victime în această regiune.
Comparând taifunul din Filipine cu furtuna tropicală Florence, care a adus cantităţi uriaşe de precipitaţii în statele Carolina de Nord şi Carolina de Sud din sud-estul SUA, experţii spun că Mangkhut ar putea fi cel mai sever dintre cele două fenomene, potrivit dpa.
Ernst Rauch, cercetător pe probleme de climă în cadrul Munich Re, una dintre cele mai mari companii de asigurări, a precizat că diametrul taifunului Mangkhut este mult mai amplu decât cel al lui Florence, iar viteza vântului este cu mult mai mare.