Tim Kaine: Clinton nu si-a dat seama ce emailuri contin informatii secrete, pentru ca erau etichetate gresit

Candidatul democrat la vicepresedintia SUA, Tim Kaine, a aparat-o duminica pe Hillary Clinton in fata criticilor pentru modul in care a administrat informatiile confidentiale in perioada in care a fost secretar de stat, spunând ca nu si-a dat seama de cât de sensibile sunt unele informatii transmise pe email, pentru ca erau “etichetate gresit”, relateaza Reuters, citat de News.ro.

Citeste si: Alegeri SUA 2016: Trump a devansat-o cu un punct pe Hillary Clinton in sondaje

Citeste si: Alegeri SUA 2016. Liderul ALDE il face praf pe Trump: „Va fi un dezastru!”

Kaine, senator de Virginia care face parte din Comisia Senatului pentru Afaceri Externe si Armata, a spus intr-un interviu pentru ABC News ca volumul de informatii primit de oficialii guvernamentali face adeseori dificil pentru acestia sa stie ce informatii au fost declarate clasificate.

“Au existat emailuri care contineau informatii clasificate ce au fost marcate gresit. Asa ca, atunci când primea un email, materialul care era clasificat – care ar trebui sa fie semnalizat si identificat drept clasificat – era etichetat gresit de multe ori”, a explicat Kaine, potrivit News.ro.

“Ne uitam la atât de mult material, daca nu este identificat in mod special, este dificil uneori sa stii daca o declaratie sau un paragraf este clasificat sau nu”, a adaugat el.

Kaine a comparat apelul recent al republicanului Donald Trump catre hackerii rusi sa “gaseasca 30.000 de emailuri care lipsesc” de pe serverul lui Clinton cu jaful din 1972 de la sediul Partidului Democrat din Washington (scandaul Watergate), care a pus capat presedintiei lui Richard Nixon.

„A incurajat deschis Rusia sa se implice in atacuri informatice pentru a incerca sa gaseasca mai multe emailuri sau materiale si stim ca acest atac informatic asupra Partidului Democrat a fost comis, probabil, de Rusia (…). Aceasta este o chestiune serioasa”, a subliniat Kaine.

Trump a facut referire la cele circa 30.000 de emailuri pe care avocatii lui Clinton afirma ca politiciana le-a calificat drept personale si pe care “nu le-a pastrat”. Echipa de campanie a lui Clinton a refuzat sa precizeze daca fostul secretar de stat le-a sters.

Clinton, care il infrunta pe Trump in cursa pentru Casa Alba la alegerile din 8 noiembrie, a fost urmarita de mai mult de un an de decizia sa de a folosit un server privat, neautorizat, de email, aflat in subsolul locuintei sale din Chappaqua, New York.

Ea a dat asigurari ca nu a primit sau trimis informatii clasificate pe acel server.

FBI a contrazis declaratiile lui Clinton, explicând ca cel putin 81 de mesaje contineau informatii secrete in momentul respectiv. Biroul Federal de Investigatii a estimat ca numarul total ar putea fi de peste 2000.

In luna iulie, FBI a criticat-o pe candidata democrata la presedintie pentru ca a folosit un server personal de mail in perioada 2009-2013, avertizând ca a fost “extrem de neglijenta” cu modul in care a administrat informatii clasificate. Biroul Federal de Investigatii a recomandat, insa, ca aceasta sa nu fie pusa sub acuzare.

Potrivit unor date publicate vineri de FBI, Clinton le-a spus anchetatorilor, in luna iulie, ca nu isi aminteste de nici un briefing privind cum trebuie administrate informatiile confidentiale sau legile care guverneaza pastrarea datelor federale.

Fostul secretar de stat a admis, insa, ca regreta faptul ca a folosit serverul personal.

Sondajele de opinie arata ca temerile alegatorilor in legatura cu onestitatea lui Clinton sunt printre principalele sale vulnerabilitati.

Share
Scris de
Mihaela Dorobantu

Acest site foloseste cookies.

Read More