Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe blogul personal o investigație cu privire la radiațiile de Muzeul Național de Geologie din apropiere de Piața Victoriei.
Update, ora 15.08: Catalin Tolontan își cere scuze, după publicarea articolului „Radiații mult mai mari decât dozele admise au fost măsurate la 100 de metri de mulțimea din Piața Victoriei”, afirmând că ziariștii au preluat o „eroare din raportul oficial” care a condus la „comparații exagerate.”
„Alerta din raport și sensul articolului rămîn neschimbate: radiațiile sunt foarte mari și conducerea a ascuns acest lucru”, mai spune Tolontan.
Update, ora 14.03: În urma publicării informațiilor, muzeul a fost închis azi.
Specialiştii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului vor face, marţi, măsurători pentru stabilirea nivelului de radiaţii din zona Pieţei Victoriei, anunţă Ministerul Mediului.
Astfel, echipele mixte formate din specialiştii Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului vor merge, în cursul zilei de marţi, cu un laborator mobil pentru a face măsurători la faţa locului.
Știre inițială
Conform unui raport din 2016, la acest muzeu sunt radiații de 20 și chiar de 100 de ori mai puternice ca la Cernobîl. Documentul ar fi fost ținut secret, întrucît mulți angajați au probleme de sănătate, cauzate cel mai probabil de radiații.
Autorii documentului susţin că muzeul deţine fosilele a doi mamuţi, unul fiind expus la etajul trei al clădirii, iar un altul fiind depozitat sub o prelată, în curte, fără vreo semnalizare cu privire la radioctivitate.
Citește și: Proteste in Piata Victoriei!
Acelaşi raport de de radiometrie mai relevă că „cea de-a doua zonă identificată ca având risc radiologic semnificativ este pivniţa muzeului, localizată în curtea interioară, folosită ca depozit de minerale ce au conţinuturi semnificative de elemente radioactive”.
”Uşa permite infiltrarea apei pluviale în vestibul şi determină condiţii de umiditate atmosferică ridicată în interiorul pivniţei. În pivniţă (incintă betonată) eşantioanele radioactive sunt depozitate haotic (în lăzi de colecţie, confecţionate din lemn, dispuse în stive, nu există o evidenţă a materialelor depuse, care să indice provenienţa, mineralogia şi nici o etichetare corespunzătoare a acestora), ceea ce face imposibilă identificarea cu uşurinţă a eşantioanelor”
În urma acestei situaţii, tot mai mulţi angajaţi se îmbolnăvesc de cancer sau reclamă probleme grave de sănătate. ”Zece dintre noi au cancer, ne cad părul şi dinţii”, spune unul dintre angajaţii muzeului, care doreşte să rămână anonim.
Citeste investigatia completa pe TOLO.RO!
Acest articol a fost actualizat la: 2017-02-14T15:10:28+02:00 15:10
Acest site foloseste cookies.
Read More