Torționarul Alexandru Vișinescu a murit

05.11.2018
Torționarul Alexandru Vișinescu a murit

Torționarul Alexandru Vișinescu a murit în această după-amiază. La o lună după ce a fost găsit inconștient în celula în care executa cei 20 de ani de detenție, Alexandru Vișinescu s-a stins din viață la vârsta de 93 de ani.

El fusese operat luna trecută la Spitalul „Bagdasar Arseni” pentru o ruptură de splină și mai multe coaste rupte.

În 2016, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat definitiv la 20 de ani de detenție pentru infracțiuni contra umanității. Încă de la reținerea sa, acesta a cerut în repetate rânduri întreruperea executării pedepsei pe motive de sănătate. Cu toate acestea, cererile sale au fost respinse.

Alexandru Vişinescu avea 93 de ani, suferea de opt afecţiuni, iar în ultima vreme fusese internat la Spitalul Penitenciarului Jilava.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.

„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violente, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate„, potrivit procurorilor.

Alexandru Vișinescu și-a dorit să moară acasă

Alexandru Vişinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 şi până la desfiinţarea închisorii, în 1963, fiind şi ultimul comandant al închisorii, unde a murit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

„Vă rog să mă lăsaţi să mor. Am fost o slugă până să fiu militar”, a fost pledoaria lui Alexandru Vişinescu care susţinea că sistemul a fost vinovat, nu el.

Pe data de 26 septembrie, torționarul Ion Ficior a murit la vârsta de 90 de ani. Acesta executa o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni împotriva umanității.

Ion Ficior era internat la spitalul Penitenciarului Jilava.

Foto: hepta.ro